Κόσμος|15.09.2020 16:49

Εκκληση για ειρήνη: 350 σύγχρονες «Λυσιστράτες» από Ελλάδα και Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Γυναίκες από την Ελλάδα και την Τουρκία ένωσαν τη φωνή τους για να απευθύνουν μία έκκληση για ειρήνη προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους, ενόσω η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται συνεχώς.

Με σύνθημά τους «Σταματήστε», 350 γυναίκες από τις δύο χώρες ανέλαβαν μία πρωτοβουλία ειρήνης, ζητώντας από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να προσφύγουν στη διπλωματία και το διεθνές δίκαιο για την επίλυση των διαφορών τους.

«Εμείς οι γυναίκες της Τουρκίας και της Ελλάδας παρακολουθούμε με ανησυχία καθημερινά την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση, η οποία κλιμακώνεται με τη λεκτική αντιπαράθεση και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία και των δύο πλευρών στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. Η ρητορική της σύγκρουσης και το ενδεχόμενο μιας σύρραξης απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια των πολιτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που δημοσιοποίησαν οι γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μια εποχή που η παγκόσμια πανδημία εντείνει την ανισότητα, προκαλώντας οικονομικές κρίσεις και αυξάνοντας την περιθωριοποίηση των γυναικών στην κοινωνία, τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσαν να επιλυθούν ειρηνικά και με προσεκτική διπλωματία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας και με παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς», συνεχίζει η διακήρυξη.

Οι άνδρες απειλούν – Εμείς θα αγωνιστούμε για την ειρήνη στο Αιγαίο

Και η διακήρυξη καταλήγει πως «έχει πολύ μεγαλύτερη αξία η ειρηνική συμβίωση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας παρά οι πηγές ενέργειας. Ως γυναίκες των δύο χωρών που αγαπάμε την ειρήνη, είμαστε αποφασισμένες να αγωνιστούμε για την ειρήνη στο Αιγαίο, με αλληλεγγύη και φιλία, αναδεικνύοντας τον κοινό μας πολιτισμό, ενάντια στο πατριαρχικό σύστημα που απειλεί τον κόσμο».

Λυσιστράτηκρίση στη ΜεσόγειοΤουρκία