Κόσμος|17.09.2020 12:22

Κορονοϊός: «Η μάσκα πιο δυνατό όπλο από το εμβόλιο» λέει διάσημος λοιμωξιολόγος

Newsroom

«Έχω πει ότι, αν φορούσαμε μάσκες πριν από έξι, οκτώ, δέκα, δώδεκα εβδομάδες, θα είχαμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία», δήλωσε στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, ο λοιμωξιολόγος Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετέχει επίσης και στην ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Αφού αποκάλεσε τα καλύμματα των προσώπων ως την «καλύτερη άμυνα» ενάντια στον ιό, ο Ρέντφιλντ ισχυρίστηκε ότι οι μάσκες είναι «πιο εγγυημένες» για προστασία από την Covid-19 ακόμα κι από ένα εμβόλιο!

«Θα μπορούσα ακόμη να πω ότι η μάσκα προσώπου με προστατεύει περισσότερο από τον Covid από ό,τι αν εμβολιαζόμουν κατά του Covid, επειδή η ανοσογονικότητα (η ικανότητα ενός οργανισμού να προκαλεί χημική ή κυτταρική ανοσοαπόκριση) μπορεί να φθάσει στο 70% και εάν ένας οργανισμός δεν έχει  ανοσοαπόκριση (η εμφάνιση ειδικής μεταβαλόμενης αντίδρασης που είναι επακόλουθο έκθεσης σε αντιγόνο. Η αντίδραση αυτή μπορεί να εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως η παραγωγή αντισωμάτων, η κυτταρομεσολαβητική ανοσία...), το εμβόλιο δεν πρόκειται να με προστατεύσει. 

Άλλα έλεγαν πριν!

Ο Ρέντφιλντ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά την «προσωπική ευθύνη τους» για να αποδεχτούν τις μάσκες προσώπου. Να σημειώσουμε ότι το CDC «Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» έχει εκφράσει αντίθετη γνώμη σχετικά με τη χρησιμότητα της μάσκας προσώπου στο παρελθόν, ωστόσο, ο Ρέντφιλντ θεωρεί τώρα την μάσκα ως την απόλυτη προστασία από τον ιό. Ο πρώην υπάλληλος της Γερουσίας, Κόρτνεϊ Σάντεγκ δήλωσε ότι ο Ρέντφιλντ φαίνεται να προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε όταν υποστήριζε ότι δεν πρέπει να φορούνται μάσκες την άνοιξη»… 

Οι αξιωματούχοι της υγείας, πράγματι, είχαν υποδείξει στους Αμερικανούς να μην αγοράζουν μάσκες τον Μάρτιο, ώστε να μην μπλοκάρουν την αγορά και στερήσουν από τους επαγγελματίες τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. Στη συνέχεια, το CDC είχε συστήσει ότι μόνο εκείνοι που είναι άρρωστοι να φορούν μάσκες, μια απόφαση που ανέτρεψαν τον Απρίλιο, όταν και άρχισαν να συμβουλεύουν επίσημα όλους να φορούν μάσκα, όταν δεν είναι δυνατό να τηρείται η απόσταση ασφαλείας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι είναι δικαιολογημένη η αλλαγή πλεύσης του CDC όσον αφορά τη χρήση μάσκας και υποστήριξε ότι κακώς «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές».

Ο Τραμπ είπε ακόμα ότι ένα εμβόλιο για την Covid-19 θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις εκλογές του Νοέμβριου, ενώ ο Ρέντφιλντ δήλωσε στη Γερουσία ότι «ένα εμβόλιο θα ήταν εφικτό να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αλλά μόνο για περιορισμένη χρήση. Τόνισε ακόμη ότι «ένα εμβόλιο δεν θα αρκετό ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην κανονικότητα μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021».

εμβόλιο κορονοϊόςΚορονοϊόςμάσκεςΗνωμένες ΠολιτείεςΝτόναλντ Τραμπ