Κόσμος|26.12.2018 17:06

Ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν προειδοποιεί: «Δεν θα είμαι πλέον σιωπηλός»

Μαίρη Τσίνου

Άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη Le Monde αναφέρεται σε ένα ταξίδι του Αλεξάντερ Μπεναλά -πρωην σωματοφύλακα του Μακρόν ο οποίος απολύθηκε πριν από 5 μήνες- στις αρχές Δεκεμβρίου στο Τσαντ. Τον Μπεναλά, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, συνόδευαν «μισή ντουζίνα άτομα με πολυτελή ιδιωτικό αεροπλάνο» έξοδα τα οποία έκανε μέσω της προσωπικής πιστωτικής του κάρτας.

Η υπόθεση του πρώην σωματοφύλακα της «κεφαλής του κράτους», ο οποίος εθεάθη σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Le Monde, να επιτίθεται βίαια εναντίον διαδηλωτή, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς, ερευνάται ακόμη. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πράξεις βίας σε σχέση με πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, υπέρβαση εξουσιών, παράνομη χρήση διακριτικών δημόσιας αρχής και συνέργεια για εκτροπή εικόνων προερχόμενων από σύστημα βιντεοπροστασίας.

Την εποχή που συνέβη το περιστατικό, οι αποκαλύψεις ότι  ανώτεροι υπάλληλοι στο γραφείο του Μακρόν ήξεραν για το συμβάν αλλά δεν ανέφεραν τον Μπεναλά σε εισαγγελείς νωρίτερα, οδήγησαν σε κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης, κατηγορίες τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ο Μπεναλά στο ταξίδι του στο Τσαντ συνάντησε τον αδερφό του προέδρου του Τσαντ, Ουμάρ Ντεμπί, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης στρατηγικών θεμάτων της χώρας, αλλά και τα γαλλικά στρατεύματα στη Ντζαμένα.

Ο Μακρόν δήλωσε στον πρόεδρο του Τσαντ ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά «δεν ήταν σε καμία περίπτωση επίσημος ή ανεπίσημος μεσάζοντας» σύμφωνα με τη γαλλική le Monde.

Μετά τις δηλώσεις του Μακρόν, ο Μπεναλά παρενέβη την Τετάρτη σχολιάζοντας: Δεν δέχομαι τέτοια λόγια από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν κατηγορεί το AFP για «συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ανεύθυνα» σχόλια. «Πήγα στο Τσαντ συνοδεύοντας μια ξένη οικονομική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο επενδύσεων», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως «όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με αυτό το ταξίδι βαρύνουν τον επικεφαλής της εν λόγω αντιπροσωπείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λεπτομέρειες του Ελιζέ για το ταξίδι έχουν «τελικό στόχο» να «βλάψουν (την) οικογένειακή και την επαγγελματική του ζωή». Η προεδρία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μπεναλά ενημέρωσε για το ταξίδι του μόλις  «την περασμένη εβδομάδα».

Ο πρώην σωματοφύλακας του Γάλλου προέδρου προειδοποίησε ότι «δεν θα είναι πλέον σιωπηλός» και «έδωσε εντολή στους δικηγόρους του» ώστε να κινηθεί νομικά.

ΤσαντΑλεξάντερ ΜπεναλλάΕμμανουέλ Μακρόνσωματοφύλακας