Κόσμος|26.12.2018 18:35

Ιαπωνία: Επανέρχεται η εμπορική φαλαινοθηρία

Newsroom

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την επαναφορά της εμπορικής φαλαινοθηρίας από το επόμενο έτος, έπειτα από 30 χρόνια διακοπής, προκαλώντας την αντίδραση οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος διεθνώς. 

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Yoshihide Suga δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη Διεθνή Επιτροπή κατά της Φαλαινοθηρίας με σκοπό να επαναφέρει το κυνήγι φαλαινών στα ιαπωνικά νερά. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η δραστηριότητα θα περιοριστεί αυστηρά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των ακτών της. 

Ο Suga υποστήριξε ότι η επαναφορά της φαλαινοθηρίας θα είναι «στην ίδια γραμμή με τη βασική πολιτική της Ιαπωνίας για την προώθηση της ουσιαστικής χρήσης των υδρόβιων πηγών, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα». 

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταδίκασε την απόφαση της Ιαπωνίας και αντίκρουσε το επιχείρημα της χώρας ότι το απόθεμα φαλαινών έχει επανέλθει, τονίζοντας πως η ζωή στους ωκεανούς απειλείται τόσο από τη μόλυνση όσο και από την υπεραλιεία. 

Ιαπωνίαφαλαινοθηρία