Κόσμος|26.12.2018 23:08

Επιμένει στο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό ο Τραμπ

Newsroom

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να περιμένει όσο χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσει πέντε δισ. δολάρια από τους φορολογούμενους ώστε να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μια απαίτηση που έχει οδηγήσει σε μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο διανύει τώρα την πέμπτη ημέρα του.

Ο Τραμπ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Ιράκ και επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο στη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος για ένα μακρύ κλείσιμο. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πόσο πολύ μπορεί να περιμένει προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει, απάντησε: «Όσο χρειαστεί».

«Η Νάνσι κάνει κουμάντο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίθεσή της στο αίτημά του για τη χρηματοδότηση του φράχτη συνδέεται με την ανάγκη της Πελόζι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εκλεγεί.

Η εκλογή της Πελόζι στην προεδρία της Βουλής «κλείδωσε» πριν από εβδομάδες.

«Ο αμερικανικός λαός απαιτεί ένα τείχος», ανέφερε πάλι ο Τραμπ από την Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ.

Τι είπε για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Πάντως, από το Ιράκ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνεται της απόφασης για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία στη διάρκεια μιας επίσκεψης, που δεν είχε ανακοινωθεί, στο Ιράκ, λέγοντας πως πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπει εκείνος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφαση για τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, παρά την αντίθετη συμβουλή ανώτατων συμβούλων και διοικητών, περιλαμβανομένου και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

Ο Τραμπ δήλωσε πως είπε στους συμβούλους του «ας φύγουμε από τη Συρία», αλλά στη συνέχεια πιέστηκε να παραμείνει, προτού αποφασίσει να φέρει τους 2.000 στρατιώτες πίσω στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αρκετός κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στην Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ πέρασαν τρεις ώρες στο έδαφος με στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ντόναλντ ΤραμπΜεξικότείχος