Κόσμος|22.09.2020 14:50

Fincen: «Καίει» την κυβέρνηση Ερντογάν η κατάθεση του «κούριερ» για τον χρηματισμό πολιτικών

Newsroom

Την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καίει» η κατάθεση του επονομαζόμενου και «ταχυμεταφορέα» Αντέμ Καραχάν, του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος φέρεται να χρημάτισε Τούρκους πολιτικούς.

Ο Καραχάν αποκαλύπτει στους δημοσιογράφους και ερευνητές που έφεραν στο φως τα Fincen Files, τα μυστικά έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι από τα 800 εκατ. δολάρια που «δωρίστηκαν» σε Τούρκους πολιτικούς από τον Ζαράμπ, περίπου πάνω από 10% καταβλήθηκε σε έναν μόνο πολιτικό. Ωστόσο, ο Καραχάν αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του πολιτικού που έλαβε το μερίδιο του λέοντος.

Ο Καραχάν, ο οποίος φέρεται να είχε μεταφέρει τόνους χρυσού και μετρητών από το 2008 κατόπιν εντολών του Τούρκου επιχειρηματία, ισχυρίστηκε ότι ο Ζαράμπ του είχε πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί, η τουρκική κυβέρνηση είναι μέσα σε αυτή τη δουλειά. Θα το δεις σύντομα».

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Φαϊκ Οζτράκ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. «Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Προφανώς, αυτό το ζήτημα θα χρησιμοποιηθεί στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε.

χρηματισμόςπολιτικοίΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνδιαφθοράFincen