Κόσμος|22.09.2020 14:36

Στις 2 ώρα Ελλάδος η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μισέλ και Μέρκελ με Ερντογάν

Μαρία Ψαρά

Η τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, στις 2 ώρα Ελλάδας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνήσει διμερώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ. Αυτή τη φορά και οι δύο μαζί εκπροσωπούν την Ε.Ε σε ανώτατο επίπεδο, ως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της προεδρεύουσας χώρας Γερμανίας.

Αναμένεται να «κλειδώσει» η εξέλιξη που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις κυρώσεις. Αν πάει καλά και οριστεί ημερομηνία έναρξης διαλόγου, η λίστα των κυρώσεων θα μείνει απλώς στο τραπέζι των ηγετών χωρίς περαιτέρω ενεργοποίηση. Αν όχι όμως, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών παρέπεμψαν έτσι κι αλλιώς το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, ένας συμβιβασμός που αφορά τις κυρώσεις και σε βάρος της Toυρκίας και σε βάρος της Λευκορωσίας, αφού ο Κύπριος υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης δεν συναίνεσε να τεθούν μόνο κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο Τσιρκίν, το οποίο είχε εμπλακεί στο θερμό επεισόδιο με τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάχθηκε σε λίστα πλοίων της ΕΕ που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.  

Χθες, για το θέμα αυτό συνομίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε στον γενικό γραμματέα «τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Μια δήλωση όλο νόημα, ενόψει και ενός ακόμη γύρου τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαρλ ΜισέλΆνγκελα Μέρκελκρίση στη Μεσόγειο