Κόσμος|24.09.2020 17:30

ΗΠΑ: Άνδρας πέθανε από υπερβολική κατανάλωση ζαχαρωτών μαύρης γλυκόριζας

Newsroom

Η αγάπη ενός εργάτη οικοδομών στη Μασαχουσέτη για τη μαύρη γλυκόριζα του κόστισε τη ζωή. Ο άνδρας 54 ετών, κατανάλωνε περίπου μιάμιση σακούλα ζαχαρωτών γλυκόριζας την ημέρα μέχρι που υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο fast food.   

«Ακόμη και μια μικρή ποσότητα γλυκόριζας μπορεί να αυξήσει λίγο την αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Δρ Neel Butala, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, oι γιατροί, περιγράφοντας την περίπτωση στο New England Journal of Medicine, αποδίδουν τον θάνατό του στο γλυκυρριζικό οξύ. Σύμφωνα με τον γιατρό Elazer R. Edelman η διατροφή του άνδρα ήταν «φτωχή». Ο ίδιος αναφέρει πως το γλυκυρριζικό οξύ, ένα συστατικό από τις ρίζες γλυκόριζας, μπορεί να προκαλέσει «υπέρταση, υποκαλιαιμία, μεταβολική αλκάλωση, θανατηφόρες αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια» και ο 54χρονος έπασχε από όλα.

Η κατανάλωση μόλις 29 γραμμαρίων μαύρης γλυκόριζας την ημέρα για δύο εβδομάδες θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, ειδικά για άτομα άνω των 40 ετών, προειδοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ο άνδρας, πρόσφατα, είχε αλλάξει τα γλυκά που έτρωγε. Μερικές εβδομάδες πριν τον θάνατο του, σταμάτησε να τρώει ζαχαρωτά κόκκινων φρούτων και ξεκίνησε να καταναλώνει μία άλλη ποικιλία με μαύρη γλυκόριζα. Σύμφωνα με τον γιατρό Andrew L. Lundquist, η γλυκόριζα ευθύνεται για τον θάνατο του άνδρα. «Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η πρόσφατη αλλαγή σε ζαχαρωτά γλυκόριζας, είναι η πιθανή αιτία της υποκαλιαιμίας του». 

ΗΠΑγλυκάFDA