Κόσμος|26.09.2020 23:30

Σέρβοι του Κοσόβου προτείνουν το όνομα Ντόναλντ Τραμπ σε λίμνη και γέφυρα

Κώστας Ασημακόπουλος

Αν υπάρχει μία χώρα πάνω στον πλανήτη που ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύεται ως θεός για τις υπηρεσίες του αυτό είναι το Κόσοβο. Οι Σέρβοι του Κοσόβου εκφράζουν τη ευγνωμοσύνη τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμα και με εκδηλώσεις λατρείας μετά την επίτευξη συμφωνίας για συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου που υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στον Λευκό Οίκο.

Στον απόηχο της συμφωνίας που αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έρχονται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις αλλά και οι αφιερώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο. Έτσι οι Σέρβοι του Κοσόβου πρότειναν η διαφιλονικούμενη, μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, λίμνη Γκάζιβοντε να αλλάξει όνομα και στο εξής να λέγεται «λίμνη Τραμπ».

Και γέφυρα με το όνομα Τραμπ

Μάλιστα οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου που ελέγχουν διοικητικά τη λίμνη ανάρτησαν πανό στο φράγμα της λίμνης και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα που αναφέρει  «Lake Trump». Και δεν είναι μόνο η πρόταση για μετονομασία της λίμνης. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για ονοματοδοσία σε μία γέφυρα, η οποία βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Βελιγράδι με την Πρίστινα. «Πρόεδρε Τραμπ οι Σέρβοι του Κοσόβου σας ευχαριστούν που φέρατε την ειρήνη» αναγράφεται στο πανό που αναρτήθηκε στην γέφυρα.

Σύμφωνος και ο πρόεδρος

Το σημαντικό είναι πως η πρόταση των Σέρβων του Κοσόβου για τη μετονομασία της λίμνης Γκάζιβοντε σε «λίμνη Τραμπ» βρίσκει σύμφωνη και την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με ανάρτησή του στο facebook χαιρετίζει την κίνηση αυτή επισημαίνοντας την σημασία που έχει η εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με την Σερβία.

«Χαιρετίζω την μετονομασία της λίμνης Ουιμάνι (σ.σ. η αλβανική ονομασία για την λίμνη) σε «λίμνη Τραμπ» ως απότιση τιμής για τον εξαιρετικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας η οποία θα οδηγήσει τελικά στην αμοιβαία αναγνώριση», γράφει στην ανάρτηση του ο Αβντουλάχ Χότι.

Ποιος είναι ο νονός;

Αποκαλύπτει επίσης ότι η ιδέα δεν προέρχεται από τους Σέρβους, αλλά «νονός» είναι ο αμερικανός διαμεσολαβητής πρέσβης Ρίσταρντ Γκρένελ, ο οποίος πρότεινε την μετονομασία της λίμνης Γκάζιβοντε σε λίμνη Τραμπ.

Μάλιστα ο Ρίτσαρντ Γκρένελ με ανάρτηση που έκανε στο twitter επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος είναι ο ανάδοχος, εξηγεί ωστόσο ότι την ιδέα την εξέθεσε αστειευόμενος όταν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο διαφωνούσαν ακόμη και για την ονομασία της λίμνης. Ο πρέσβης έδειξε πάντως να είναι ικανοποιημένος από την μετονομασία, αφού σε άλλη ανάρτηση του παραθέτει φωτογραφίες από την λίμνη με το πανό της νέας ονομασίας.

Η σημασία της λίμνης

Γεωγραφικά η λίμνη Γκάζιβοντε ή Ουιμάνι στα αλβανικά γεωγραφικά ανήκει και στο Κόσοβο και στην Σερβία. Το 80% της λίμνης βρίσκεται στο Κόσοβο ωστόσο τον έλεγχο της λίμνης και την οικονομική εκμετάλλευση διατηρεί το σερβικό κράτος που έχει αναλάβει και το κόστος συντήρησης της.

Στην λίμνη λειτουργεί υδροηλεκτρικός σταθμός ενώ ένα μέρος του νερού χρησιμοποιείται για την υδροδότηση του Κοσόβου, όπως και για την υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα.

λίμνη ΤραμπΚόσοβοΣέρβοιΝτόναλντ Τραμπ