Κόσμος|28.09.2020 18:02

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μάχες με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Newsroom

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι θέσεις του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δέχονται επίθεση. Καθ' όλη τη διάρκεια της χώρας Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αντάλλασσαν πυρά στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σύνορα των δύο χωρών. Οι νεκροί είναι δεκάδες ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται άμαχοι, οικογένειες και παιδιά. Το Ερεβάν ανακοίνωσε επιστράτευση ενώ τέθηκε σε κατάσταση πολέμου. Από την πλευρά του το Μπακού ανακοίνωσε κινητοποίηση drone, αρμάτων μάχης, πολεμικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι κατέλαβε έξι χωριά με την πληροφορία να διαψεύδεται από την Αρμενία.

Οι δύο πλευρές κατηγορούν ευθέως η μία την άλλη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Διεθνώς ως αναγνωρισμένο μέρος του Αζερμπαϊτζάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι εντάσεις χρονολογούνται από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε οι δύο χώρες διεκδικούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ θεωρώντας το δικό τους έδαφος. Από την άλλη πλευρά η διεθνής κοινότητα αντιδρά βλέποντας σοβαρές συνέπειες από την κλιμάκωση της έντασης. Η Ρωσία με στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία και καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη τονίζει ότι η Άγκυρα στηρίζει το Μπακού και υπόσχεται βοήθεια. 

Παράλληλα άμεση ήταν και η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρμένιο ομόλογό του για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν ζητώντας του την κατάπαυση του πυρός. 

ΑζερμπαϊτζάνπόλεμοςΑρμενίαΝαγκόρνο Καραμπάχ