Κόσμος|30.09.2020 13:04

Βέλγιο: Νέα κυβέρνηση ύστερα από 500 ημέρες χωρίς... κεφαλή!

Μαρία Ψαρά

Νέος πρωθυπουργός του Βελγίου αναμένεται να είναι ο Φλαμανδός, μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Ντε Κρο, 44 ετών. Επτά κόμματα, περίπου το 54% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου 2019, συμμετέχουν στην κυβέρνηση που λέγεται VIVALDI. Tα έξι των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των οικολόγων (ένα γαλλόφωνο και ένα φλαμανδόφωνο από την καθεμιά πολιτική οικογένεια), στα οποία προστίθεται το CD&V, το κόμμα των Φλαμανδών χριστιανοδημοκρατών.

Η νέα κυβέρνηση «σημαδεύεται» από την επιστροφή των οικολόγων στην εξουσία. Οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, του μεγαλύτερου κόμματος στη Φλάνδρα, το ολλανδόφωνο τμήμα του Βελγίου, το οποίο συμμετείχε στην εξουσία στο διάστημα από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.

Τα επτά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν και στα ονόματα των 14 μελών της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών και τα μέλη της να είναι μισά ολλανδόφωνα (Φλαμανδοί) και μισά γαλλόφωνα (Βαλλόνοι). Την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, ο Ντε Κρο ορκίζεται, αν όλα πάνε καλά και η επίσημη πρώτη του θα είναι η Σύνοδος Κορυφής αύριο!

Βέλγιονέα κυβέρνηση