Κόσμος|04.10.2020 15:32

Κορονοϊός - Τραμπ: Η χλιδάτη σουίτα του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed

Γιάννης Πολίτης

Στην υπερπολυτελή σουίτα της 71ης πτέρυγας του στρατιωτικού νοσοκομείου Walter Reed στο Μέριλαντ των ΗΠΑ βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς προσβλήθηκε από κορονοϊό. Μάλιστα η προεδρική σουίτα έχει όλα τα κομφόρ, ενώ διαθέτει ιατρικές ανέσεις ανώτατου επιπέδου.

Κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο δωμάτιο «φιλοξένησε» τη σορό του Τζον Κένεντι έπειτα από τη δολοφονία του στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963, τον Ρίτσαρντ Νίξον που είχε πάθει πνευμονία καθώς και τον Ρόναλντ Ρίγκαν που είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση πολύποδα. 

Σύμφωνα με την Daily Mail η σουίτα έξι δωματίων περιλαμβάνει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κουζίνα, σαλόνι, ασφαλή αίθουσα συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο διαθέτει γραφείο όπου ο εκάστοτε πρόεδρος μπορεί να εργαστεί. Παράλληλα υπάρχει μία τραπεζαρία με κρυστάλλινο πολυέλαιο, ενώ ολόκληρη η σουίτα ελέγχεται από τον Λευκό Οίκο. 

Το Walter Reed θεωρείται ως το «ιατρικό κέντρο του έθνους» και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ιατρικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Σε αυτό εργάζονται περίπου 7.100 γιατροί και νοσηλευτές που έχουν κατανεμηθεί σε 100 κλινικές και ειδικότητες.

Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος νοσηλεύονται στη Μονάδα Ιατρικής Αξιολόγησης και Θεραπείας. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί ένα ξεχωριστό, ασφαλή θάλαμο από τους υπόλοιπους του νοσοκομείου, ενώ βρίσκεται εννέα μίλια μακριά από τον Λευκό Οίκο. Επίσης διαθέτει συνολικά 244 κλίνες και 50 κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον έχει 165 «έξυπνες» σουίτες που είναι εξοπλισμένες με όλες τις σύγχρονες συσκευές επικοινωνίας αλλά και ψυχαγωγίας. Σημειώνεται πως οι γιατροί του νοσοκομείου κάθε χρόνο βλέπουν 40.000 εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.

T

Κατά το παρελθόν στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν τραυματίες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, του Πολέμου της Κορέας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Πήρε το όνομά του από τον ταγματάρχη Walter Reed ο οποίος μαζί με την ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίτρινος πυρετός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα κουνούπια. O Reed πέθανε το 1902 στο στρατιωτικό νοσοκομείο Fort McNair στην Ουάσινγκτον και ένας πολύ καλός του φίλος ο William Borden θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αποφάσισε να χτίσει ένα νοσοκομείο.

Προσπάθησε να υποβάλλει τη σχετική αναφορά στο Κογκρέσο χωρίς όμως αρχικά να καταφέρει να πετύχει το στόχο του. Όμως όταν θεράπευσε τον θυρωρό της Γερουσίας έμαθε σε ποιον έπρεπε να απευθυνθεί. Έτσι λοιπόν πέτυχε το στόχο του. 

Όπως αναφέρει το foxnews το νοσοκομείο άνοιξε τις πύλες του την 1η Μαΐου 1909 ενώ όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα npr.org εκεί πέθαναν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Dwight D. Eisenhower, ο στρατηγός George Marshall και ο στρατηγός Douglas MacArthur. 

Το 2005 το Κογκρέσο ζήτησε την ένωση του Walter Reed Army Medical Center με το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο του Ναυτικού. Οι νέες εγκαταστάσεις ενώθηκαν το 2011 και η μετεγκατάσταση έγινε στην Πανεπιστημιούπολη του Ναυτικού. Έτσι δημιουργήθηκε το Walter Reed Bethesda.

Το 2007 το στρατιωτικό νοσοκομείο βρέθηκε εν μέσω ενός σκανδάλου, καθώς κατηγορήθηκε για παραμέληση ασθενών, που οδήγησε στον θάνατο στρατιωτών οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί με τραύματα από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Εκείνη την περίοδο παύθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του στρατηγός Τζορτζ Γουέιτμαν και προσελήφθη νέο προσωπικό αποτελούμενο από 3.500 άτομα.

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΚορονοϊός