Κόσμος|04.10.2020 23:11

Κορονοϊός: Στην «εντατική» η αλήθεια για τον Τραμπ - Το αλαλούμ με την υγεία του

Newsroom

Ενα θολό τοπίο, μια επικοινωνιακή «μάχη» παίζεται τα τελευταία δύο 24ωρα πίσω από την ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ. Το θρίλερ με το πρόβλημα κορονοϊού που αντιμετωπίζει είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι πληροφορίες που καταφτάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι πλήρως αντιφατικές.

Από τη μία το δικό του ιατρικό επιτελείο που εκτιμά ότι είναι θέμα ημερών να επανέλθει στον Λευκό Οίκο, από την άλλη τα δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων που μιλούν για «κρίσιμα 24ωρα» και κάπου στη μέση ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος που με διαδοχικά tweets δηλώνει πως είναι καλά, παρότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Walter Reed Hospital.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τραμπ νιώθει καλύτερα και σ' αυτό το πλαίσιο ήταν και οι πληροφορίες που έδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του OPEN. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος «μπορεί να βγει από το νοσοκομείο, επειδή οι γιατροί θεωρούν ότι η κατάστασή του είναι καλή».

Στην ανταπόκρισή του ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε ακόμη πως ο γιατρός επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση που επικρατεί, αλλά τα έμπλεξε περισσότερο με τη χρήση οξυγόνου. Μόλις ρωτήθηκε για το αν χορηγήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο το Σάββατο οξυγόνο, εκείνος απάντησε ότι θα πρέπει να ρωτήσει το νοσηλευτικό προσωπικό και αμέσως μετά έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να βγει από το νοσοκομείο ο Τραμπ από την Δευτέρα (5/10) και μετά.

«Το Σάββατο υπήρξε αλαλούμ, καθώς άλλα έλεγε η ιατρική ομάδα του Τραμπ και άλλα οι συνεργάτες του. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο Τραμπ βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με έναν ταύρο σε υαλοπωλείο. Θέλει να φύγει από το νοσοκομείο. Μάλιστα αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι δικοί του άνθρωποι είναι να βελτιώσουν την ιατρική μονάδα του Λευκού Οίκου, έτσι ώστε να μεταφερθεί εκεί», επεσήμανε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είπε όλη την αλήθεια, διότι μιλούσε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες. Άρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Σήμερα και αύριο θα φανεί τι γίνεται με την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό φαίνεται και από την αγωνία των μελών της οικογένειάς του. Παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Μάικ Πενς δεν θα είναι παρών σε αυτή την τηλεδιάσκεψη. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα εξωτερικής ασφάλειας και οι τρεις αξιωματούχοι πρέπει να πάρουν απαντήσεις από τον κ. Τραμπ. Ο πρόεδρος βρίσκεται στο κρίσιμο 48ωρο και θα φανεί αν περάσει αναίμακτα τον κορονοϊό ή με άσχημο τρόπο», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV.

Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από την υγεία του ανέβασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Twitter ένα μήνυμα μέσω του οποίου απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό. «Θέλω να σας πω ότι αρχίζω να αισθάνομαι καλά. Δεν ξέρεις τις επόμενες μέρες. Αυτό θα είναι η πραγματική δοκιμασία. Τα πηγαίνω καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες. Θα επιστρέψω. Πιστεύω ότι θα επιστρέψω σύντομα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος σε μία προσπάθεια να κερδίσει μία χαμένη επικοινωνιακή μάχη έσπευσε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ με τις ανάλογες εικόνες. 

Δέκα μονάδες μπροστά ο Μπάιντεν

Σαφές προβάδισμα διατηρεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή προχθές Παρασκευή (όταν και ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ προσεβλήθη από τον κορονοϊό) και χθες Σάββατο.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 10 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικές με την ασθένεια του Τραμπ, με 5 στους 10 Ρεπουμπλικάνους και το 65% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κορονοϊό εάν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το 34% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ λέει την αλήθεια για τον κορονοϊό, ενώ μεταξύ εκείνων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% θα υποστηρίξει τον Μπάιντεν, με το 41% να τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Ένα 4% επέλεξε υποψήφιο άλλου κόμματος και το υπόλοιπο 4% δήλωσε αναποφάσιστο. Επίσης, σε ποσοστό 67% οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να σταματήσουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ το 59% πιστεύει ότι τα debates θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου ο Τραμπ αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Τώρα καλεί τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες 

Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, Τζέισον Μίλερ έστειλε μήνυμα στους Αμερικανούς αναθεωρώντας πλέον τα όσα έλεγε για τη μάσκα. Μιλώντας στο NBC, ο Μίλερ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τσακ Τοντ εάν μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Μίλησα με τον πρόεδρο χθες (σ.σ.: Σάββατο) το απόγευμα, για περίπου μισή ώρα, και έχει υψηλό ηθικό», είπε αρχικά ο Μίλερ. «Μάλιστα, ο πρόεδρος (σ.σ.: ο οποίος νοσηλεύεται σε σουίτα με γραφείο και τραπεζαρία) μού είπε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα νικήσει τον κορονοϊό, ότι ως έθνος θα νικήσουμε τον κορονοϊό, και ότι η εκστρατεία μας θα νικήσει τον κορονοϊό. Και μου είπε ότι μόλις βγει από το νοσοκομείο, θα τεθεί ξανά επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας», συμπλήρωσε ο Μίλερ.

T

«Τον άκουσα αρκετά ζωηρό, αλλά μου είπε και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», είπε επίσης ο Μίλερ, και εξήγησε: «Και αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν να είμαστε προσεκτικοί, θυμίζοντας στους συμπολίτες μας να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, αλλά και να βεβαιώνονται ότι εάν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες της χώρας».

Ντόναλντ ΤραμπΚορονοϊός