Κόσμος|05.10.2020 10:41

Ευρωβουλή: Ο Λαγός αναζητεί οικονομική ενίσχυση στην ακροδεξιά - Επιστολή Παπαδημούλη σε Σασόλι

Μαρία Ψαρά

Την ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς συμμαχίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός και οι ομοϊδεάτες του από επτά ακροδεξιά κόμματα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με επιστολή του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, προς τον Πρόεδρο Νταβίντ Σασόλι, «λάβαμε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες αποκατάστασης του ακροδεξιού ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF), με επτά ακροδεξιά κόμματα και έναν ευρωβουλευτή, εκλεγμένο με τη Χρυσή Αυγή και επί του παρόντος ανεξάρτητο νεοναζί Ιωάννη Λαγό». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί τον Πρόεδρο Σασόλι «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες» ώστε να αποτρέψει την… οικονομική ενίσχυση των ακραίων ευρωβουλευτών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η ακροδεξιά Συμμαχία αναζητεί χρηματοδότηση. «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι πολύ επείγον και σημαντικό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν σαφή εικόνα των εξελίξεων στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής AFCO, προκειμένου να αποτραπεί και να σταματήσει αυτή η διαδικασία και η πιθανή καθιέρωση και μελλοντική χρηματοδότηση του APF έγκαιρα και αποτελεσματικά», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής με μια αντίστοιχη επιστολή στον τότε Πρόεδρο Ταγιάνι, είχε συμβάλει στην αποτροπή της χρηματοδότησης του APF, δημιουργώντας έτσι σημαντικά προβλήματα στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Τότε, τα γραφεία της οργάνωσης στις Βρυξέλλες είχαν κλείσει και ένα φεστιβάλ μίσους είχε ακυρωθεί.

Αυτή η απόπειρα συμπίπτει με την ανακοίνωση της τελικής δικαστικής απόφασης σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, 7 Οκτωβρίου, και αποτελεί ισχυρό συμβολισμό για την καταπολέμηση του νεοναζισμού και του φασισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η Χρυσή Αυγή είναι μια ακραία ακροδεξιά μαχητική οργάνωση, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρισμούς και βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα και δίκη για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας συνδικαλιστών, μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων. Η Χρυσή Αυγή έχει συνδεθεί άμεσα με τη δολοφονία καλλιτέχνη και αντιφασιστή Παύλου Φύσα το 2013 στην Αθήνα. Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι η δομή του κόμματος λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει παγώσει όλη τη δημόσια χρηματοδοτική στήριξη στη Χρυσή Αυγή και η αποκατάσταση του APF φαίνεται ως η τελική προσπάθεια από ακροδεξιά και εγκληματικές δυνάμεις να βρουν μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

οικονομική ενίσχυσηακροδεξιοίΓιάννης ΛαγόςΕυρωκοινοβούλιο