Κόσμος|08.10.2020 15:30

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νεκρός Αρμένιος αρσιβαρίστας και γκρίνια στο Μπακού για τον Ερντογάν

Newsroom

Μετά τον 22χρονο μεσοεπιθετικό Λιπαρίτ Νταστογιάν από την Αρμενία που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Αρτσάχ και έχασε τη ζωή του πριν δύο 24ωρα, άλλος ένας σπουδαίος αθλητής της Αρμενίας έπεσε νεκρός στο μέτωπο. Πρόκειται για τον πρωταθλητής τής άρσης βαρών, Τατούλ Χαρουτιουνιάν που σκοτώθηκε στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

H αρμενική ομοσπονδία άρσης βαρών προχώρησε σε μία λιτή δημοσίευση στο Facebook, στην οποία κοινοποίησε το θλιβερό νέο τού θανάτου τού Χαρουτιουνιάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορούμε ότι κατά την διάρκεια έντονων μαχών στο Artsakh έχασαν την ζωή τους ένα μέλος τού APF, πολλοί πρωταθλητές τής Αρμενίας και ο καλός μας φίλος Τατούλ Χαρουτιουνιάν».

Την είδηση κοινοποίησε ο Θανάσης Γκόρδης

Στο μεταξύ ο σημερινός απολογισμός από την Αρμενία είναι 40 νεκροί στην πλειοψηφία τους στρατιώτες που έπεσαν στο μέτωπο.

Καταστράφηκαν αποθήκες καυσίμων

Το Αρμενικό Υπουργείο Αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με βομβαρδισμούς βάσεων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και ειδικά σημεία με αποθήκες ανεφοδιασμού καυσίμων που ήταν καμουφλαρισμένες.

T

Και ο γιος του Πασινιάν

Επίσης όπως ανακοινώθηκε χιλιάδες είναι οι Αρμένιοι που φτάνουν απ΄όλο τον κόσμο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γιερεβάν και ζητούν να καταταγούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μεταξύ αυτών είναι και ο γιος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν

T

Στη φυλακή στρατηγός του Αλίγιεφ

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν πληθαίνουν οι φωνές που επικρίνουν τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ για τις παραχωρήσεις που έχει κάνει στην Τουρκία, για τα πενιχρά αποτελέσματα των 10ημερων επιχειρήσεων στο Αρτσάχ, τα πολλά θύματα αλλά και για την χρησιμότητα αυτού του πολέμου. Κορυφαίο στέλεχος του στρατού του Αζερμπαϊτζάν καθαιρέθηκε επειδή δήλωσε δημόσια πως έχουν γίνει μεγάλες παραχωρήσεις του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία ενώ κατέκρινε και την παρουσία 150 υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού που διευθύνουν τις επιχειρήσεις από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο καφές και οι πινακίδες

Εκνευρισμός όμως υπάρχει στο εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν και για τα πενιχρά αποτελέσματα της 10ήμερης επίθεσης. Αν και ο Αλίγιεφ δήλωνε δύο μήνες πριν πως εάν κάνει η χώρα του επίθεση θα πίνει καφέ μετά από δύο ημέρες στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν καταληφθεί ορισμένα χωριά κοντά στη μεθόριο στα νότια και βόρεια σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρτσάχ. Μάλιστα σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την κατάληψη χωριών από τον στρατό που αλλάζει τις πινακίδες.

T

Δυσαρέσκεια στο Αζερμπαϊτζάν

Η μεγάλη αντίσταση των Αρμενίων και η καθυστέρηση που παρουσιάσει η διείσδυση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν σε συνδυασμό με τις βαριές απώλειες που έχουν στο πεδίο των μαχών προκαλούν όλο και περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας.

T

Με τακτικές «αρματολών και κλεφτών»

Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν παρότι έχουν σαφή αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή συναντούν τη σθεναρή αντίσταση των αμυντικών γραμμών των Αρμενίων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούν την παλιά επιτυχημένη συνταγή των Ελλήνων τόσο στην περίοδο των μαχών με τους Φράγκους, όσο και αργότερα με τους Τούρκους.

T

Σύμφωνα με αυτή την παραδοσιακή τακτική των Ελλήνων εγκατέλειπαν τις φανερές θέσεις τους δίνοντας την εντύπωση στους εχθρούς τους πως υποχωρούν και όταν εκείνοι έφταναν στις θέσεις αυτές πιστεύοντας πως έκαναν άνετες καταλήψεις δέχονταν αιφνιδιαστικά οργανωμένες επιθέσεις από τους Έλληνες. Η περιοχή που δε δέχεται επιθέσεις από το Αζερμπαϊτζάν είναι γύρω από την πόλη Αγκντάμ για το λόγο πως εκεί βρίσκεται μία τεράστια κοιλάδα που δεν ευνοεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ναγκόρνο ΚαραμπάχΑρτσάχΑζερμπαϊτζάνΑρμενία