Κόσμος|12.10.2020 23:02

Η Σαουδική Αραβία πνίγει με εμπάργκο την τουρκική οικονομία

Newsroom

To άτυπο εμπάργκο τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στο σίριαλ... αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μεγάλο είναι το πλήγμα για διεθνείς εταιρείες ειδών ένδυσης με μονάδες παραγωγής στην Τουρκία.

Mάλιστα, οχτώ μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι προχώρησαν το Σάββατο σε έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την ολοένα και πιο αρνητική στάση της Σαουδικής Αραβίας έναντι των τουρκικών εταιρειών. Ζητούσαν επίσης να υπάρξει διάλογος για να λυθεί η διαφορά, προειδοποιώντας ότι αυτή «θα προκαλέσει ζημιά στις οικονομίες και τους λαούς και των δύο χωρών».

Η Σαουδική Αραβία «έχει απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Τουρκία», ενημέρωσε τους Τούρκους προμηθευτές στέλεχος του ισπανικού ομίλου ειδών ένδυσης Mango. Ο ισπανικός όμιλος, ένας από τους πολλούς διεθνείς ομίλους ειδών ένδυσης με εγκαταστάσεις στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες του «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην επιβράδυνση της διαδικασίας εκτελωνισμού των τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία». Ο επικεφαλής της Ενωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB) σημείωσε ότι έχουν επηρεαστεί όλες οι εταιρείες που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για όλες τις διεθνείς φίρμες που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν εκεί πέρα».

Καθυστερήσεις στα τελωνεία

Οι Τούρκοι εξαγωγείς διαμαρτύρονται ότι τα εμπορεύματά τους αντιμετώπιζαν μεγάλες καθυστερήσεις στα σαουδαραβικά τελωνεία τον προηγούμενο μήνα. Τα θέματα αυτά θεωρούνται από τις εταιρείες προσπάθεια του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την Αγκυρα γι' αυτό που θεωρούν αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

εμπάργκοΣαουδική ΑραβίαΤουρκίακρίση στη Μεσόγειο