Κόσμος|13.10.2020 20:53

Λευκορωσία: Τριπλό αίτημα από αντιπολίτευση στον Λουκασένκο αλλιώς... Λαϊκό Τελεσίγραφο

Newsroom

Mε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας και πρώην υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ανακοίνωσε την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, ότι αν η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν ικανοποιήσει τους όρους που έθεσε θα βρεθεί αντιμέτωπη στις 25 Οκτωβρίου με ένα Λαϊκό Τελεσίγραφο, το οποίο προβλέπει πανεθνική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις.

Στο μήνυμά της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Τιχανόφσκαγια αναφέρει ότι «πέρασαν δύο μήνες πολιτικής κρίσης, βίας και ανομίας και φτάνει πια. Στις 25 Οκτωβρίου θα δώσουμε Λαϊκό Τελεσίγραφο.

Το καθεστώς έχει 13 ημέρες, ώστε να εκπληρώσει τρία υποχρεωτικά αιτήματα:

  1. Ο Λουκασένκο πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή του
  2. Η βία στους δρόμους πρέπει να σταματήσει πλήρως.
  3. Ολοι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Εάν έως τις 25 Οκτωβρίου τα αιτήματά μας δεν εκπληρωθούν, ολόκληρη η χώρα θα βγει ειρηνικά στους δρόμους για να επιδώσει Λαϊκό Τελεσίγραφο. Και στις 26 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει πανεθνική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις, θα αποκλεισθούν όλοι οι δρόμοι, θα σταματήσουν οι πωλήσεις σε όλα τα κρατικά καταστήματα. Εχετε 13 μέρες για να εκπληρώσετε τους τρεις όρους. Εχετε 13 ημέρες για να προετοιμασθείτε, και όλο αυτό το διάστημα οι Λευκορώσοι θα συνεχίζουν την ειρηνική και επίμονη διαμαρτυρία τους».

«Προσπαθείτε να παραλύσετε την ζωή στην χώρα μας, χωρίς να αντιλαμβάνεσθε ότι η Λευκορωσία είναι πιο ισχυρή από το καθεστώς. Αφού περιμένατε διαταγή, νάτη λοιπόν η διαταγή. Η προθεσμία εκτέλεσής της είναι έως τις 25 Οκτωβρίου», καταλήγει στην ανάρτησή της η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η Τιχανόφσκαγια απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επιθυμεί τον «διάλογο», χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της ως «κρατική τρομοκρατία». Παράλληλα καλεί όσους εργάζονται στα σώματα ασφαλείας «να περάσουν με το μέρος του λαού».

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης απευθυνόμενη στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας και στην κυβέρνηση γράφει: «Σας απαντούμε ότι αυτές δεν είναι αλλαγές. Μας φυλακίζατε πάντα, ενώ τώρα μας φυλακίζετε ακόμη περισσότερο. Μας φοβίζατε πάντα, ενώ τώρα αρχίσατε να μας φοβίζετε ακόμη περισσότερο. Πάντα χτυπούσατε τους άνδρες, ενώ τώρα χτυπάτε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μην προσπαθήσετε να το παρουσιάσετε αυτό ως διάλογο. Αυτό είναι κρατική τρομοκρατία. Και οποιοσδήποτε που δεν έχει ακόμη αποφασίσει να περάσει με το μέρος του λαού είναι συμμέτοχος στην τρομοκρατία. Δηλώστε δημόσια, ότι δεν υποστηρίζετε πλέον το καθεστώς».

Καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Λίγες ώρες πριν, το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, μετέδωσε ότι η αστυνομία στην Λευκορωσία συνέλαβε χθες 186 άτομα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε επίσης χθες την άδεια στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων στους δρόμους εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο ρωσικός ιστότοπος Mediazona αφού μελέτησε το αρχειακό υλικό της Ανακριτικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τους τραυματισμούς των διαδηλωτών στο Μινσκ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Λευκορωσία στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2020 οι αστυνομικοί προκάλεσαν διαφόρων ειδών τραυματισμούς σε 1.376 διαδηλωτές και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων.

Εχουν γίνει γνωστές τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι αστυνομικοί βίασαν ανθρώπους και ένας εξ αυτών είναι ένας 17χρονος. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ο ιστότοπος Mediazona μελετώντας αρχειακό υλικό που έλαβε από ανώνυμη πηγή. Τα στοιχεία που έλαβε από την ανώνυμη πηγή τα διασταύρωσε με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές που αναφέρονται στους συλληφθέντες και με στοιχεία που προέρχονταν από άλλες πηγές στα νοσοκομεία του Μινσκ.

Η έρευνα του εν λόγω ιστότοπου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί χτυπούσαν τους διαδηλωτές κυρίως σε όργανα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα. Τα πιο σοβαρά τραύματα προκλήθηκαν από πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου και λάμψης. Η βία σύμφωνα με την έρευνα, που χρησιμοποιήσαν οι αστυνομικοί δεν ήταν επιλεκτική αλλά έγινε χρήση της σε μαζικό επίπεδο. Οι περισσότεροι από τους τραυματισθέντες είναι νεαροί άνδρες ηλικίας κατά μέσο όρο 31 ετών. Το 50% και πλέον των εν λόγω διαδηλωτών υπέστησαν τραύματα από αστυνομικούς μέσα στις κλούβες, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης και όχι στους δρόμους. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι εναντίον πολλών ασκήθηκε βία αρκετές φορές, όταν τα βασανιστήρια συνεχίζονταν επί μέρες.

αντιπολίτευσηΑλεξάντερ ΛουκασένκοΛευκορωσία