Κόσμος|29.12.2018 10:53

Έλληνας δηµοπρατεί αντικείµενα του Χίτλερ

Newsroom

Ενας 60χρονος ελληνικής καταγωγής ονόµατι Βασίλης Παναγόπουλος (Basil «Bill» Panagopulos) εµφανίζεται σήµερα να πρωταγωνιστεί, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «The Washington Post», στη δηµοπράτηση ιστορικών κειµηλίων της ναζιστικής περιόδου στις Ηνωµένες Πολιτείες. Ως ιδρυτής και πρόεδρος του οίκου δηµοπρασιών «Alexander Historical Auctions» µε έδρα το Μέριλαντ των ανατολικών ΗΠΑ, ο κ. Παναγόπουλος εµφανίζεται να έχει δηµοπρατήσει τα τελευταία περίπου οχτώ χρόνια εκατοντάδες σπάνια αντικείµενα της ναζιστικής περιόδου όπως είναι για παράδειγµα το προσωπικό τηλέφωνο και το δαχτυλίδι του Αδόλφου Χίτλερ, τα ηµερολόγια του Γιόζεφ Μένγκελε, οι επιστολές του Γιόζεφ Γκέµπελς, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ ναζιστών αξιωµατούχων υπογεγραµµένες από τους ίδιους κ.ά., σε τιµές που συχνά ξεπερνούν τα δεκάδες ή ακόµη και τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε αντικείµενο.

Η ζήτηση για τέτοιου είδους αντικείµενα εµφανίζεται µάλιστα να ανεβαίνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια, µε τους αναλυτές να συνδέουν την εν λόγω τάση µε την άνοδος του εθνολαϊκισµού σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζει, πάντως, µιλώντας στη «The Washington Post», ότι οι πελάτες του είναι στο σύνολό τους άνθρωποι παθιασµένοι µε τη µελέτη της Ιστορίας, και όχι ακροδεξιοί ή ρατσιστές. Μεταξύ των αγοραστών όσων έχουν κατά καιρούς δηµοπρατηθεί ξεχωρίζουν µάλιστα και κάποιοι Εβραίοι.

«Η σύζυγός µου είναι εβραϊκής καταγωγής… και η πόλη όπου γεννήθηκε ο πατέρας µου στην Ελλάδα είχε καταστραφεί από τους Γερµανούς στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο» συνεχίζει ο Βασίλης Παναγόπουλος, που δραστηριοποιείται επαγγελµατικά στον χώρο των δηµοπρασιών µέσω του οίκου «Alexander Historical Auctions» ήδη από το 1991

Αδόλφος Χίτλερ