Κόσμος|29.12.2018 11:54

Ανάρπαστα τα ηµερολόγια µε τον Μουσολίνι

Γιώργος Σκαφιδάς

Ηµερολόγια µε φωτογραφίες του Μπενίτο Μουσολίνι γίνονται πλέον ανάρπαστα εντός των ιταλικών συνόρων στο κατώφλι του 2019, την ίδια ώρα που Αµερικανοί συλλέκτες πληρώνουν «χρυσά» ιστορικά κειµήλια της ναζιστικής περιόδου σε δηµοπρασίες, οι οποίες µάλιστα διοργανώνονται από… Ελληνες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ας όψεται η άνοδος του εθνολαϊκισµού, που αναδύεται πλέον διεθνώς «ξεπλένοντας» κάποιες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας. Από τα περίπτερα Ηµερολόγια µε την όψη του «Ντούτσε» κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα περίπτερα της Ιταλίας. Με την άνοδο του εθνολαϊκισµού ωστόσο ειδικά την τελευταία περίοδο, οι τάσεις «ηρωοποίησης» του φασιστικού παρελθόντος εµφανίζονται να αποκτούν νέα δυναµική, όπως σηµειώνει και σε πρόσφατο άρθροανταπόκριση από τη Ρώµη ο βρετανικός «Guardian».

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και πιθανός… επερχόµενος πρωθυπουργός της χώρας (εάν πιστέψουµε τα σενάρια που θέλουν νέες πολιτικές ανατροπές να δροµολογούνται στη Ρώµη µετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019), δεν διστάζει να επικαλείται από καιρού εις καιρόν φράσεις του Μουσολίνι, πράγµα που έκανε άλλωστε µε τον τρόπο του παλαιότερα και ο µακροβιότερος µεταπολεµικός πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είναι, άλλωστε, γνωστή παλαιόθεν και η λατρεία που τρέφει µερίδα των οπαδών της Λέγκας του Σαλβίνι για τον Ιταλό δικτάτορα.

Σε σύγκριση ωστόσο µε το πρόσφατο παρελθόν, η Λέγκα πλέον «καλπάζει» στις δηµοσκοπήσεις σε ρόλο πρώτου κόµµατος, καταγράφοντας ποσοστά κοντά στο 30%, ανεβασµένα σηµαντικά σε σύγκριση µε εκείνο το σχεδόν 18% που είχε λάβει ως µεµονωµένη παράταξη στις τελευταίες εκλογές του Μαρτίου του 2018. Παράλληλα, νεοφασιστικές οµάδες (Forza Nuova, CasaPound) αλωνίζουν στους δρόµους των ιταλικών πόλεων. Η προηγούµενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε φέρει νόµο (τον καλούµενο «Legge Fiano») το 2017 µε τον οποίο επιχειρούσε να ποινικοποιήσει την παραγωγή και διανοµή φασιστικής προπαγάνδας.

Ο εν λόγω νόµος «πέρασε» από την ιταλική Βουλή (µε 261 «υπέρ», 122 «κατά» και 15 αποχές) το 2017, αλλά όχι και από την ιταλική Γερουσία. Κάποια από τα κόµµατα που αντιδρούσαν µάλιστα τότε στη συγκεκριµένη νοµοθεσία, όπως ήταν το Κίνηµα 5 Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (τότε Λέγκα του Βορρά) βρίσκονται σήµερα στην εξουσία… ευλογώντας µε τον τρόπο τους τη διασπορά της φασιστικής προπαγάνδας, υπό τον εξιδανικευµένο µανδύα µιας υποτίθεται αποπολιτικοποιηµένης «νοσταλγίας». Η εν λόγω «νοσταλγία» βρίσκει πια έκφραση στο πεδίο της κατανάλωσης, απαλλαγµένη από ταµπού του παρελθόντος, µε τον Μπενίτο Μουσολίνι να φιγουράρει πια όχι µόνο στις σελίδες ηµερολογίων (που τυπώνονται πλέον κατά δεκάδες χιλιάδες στην Ιταλία, µε την τιµή τους µάλιστα να ανεβαίνει µαζί µε τη ζήτηση αγγίζοντας τα δέκα ευρώ για κάθε ηµερολόγιο) αλλά και στις ετικέτες µπουκαλιών κρασιού… δίπλα σε άλλες ετικέτες µε τη φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ. Τα εν λόγω µπουκάλια µπορεί µάλιστα να τα αγοράσει κανείς σήµερα ακόµη και σε κεντρικά καταστήµατα της ιταλικής πρωτεύουσας… εν µέσω εορτών, ως «αθώα δώρα» φτιαγµένα για όλους εκείνους τους «νοσταλγούς» που πληθαίνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστηµα.

ημερολόγιο Μουσολίνι