Κόσμος|15.10.2020 16:02

Πρόεδρος Ελλήνων στη Γαλλία: Νιώθουμε πως τίποτα δεν σταματά τον κορονοϊό

Κώστας Ασημακόπουλος

H αντίστροφη μέτρηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίαςπροκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού έχει ξεκινήσει και οι Γάλλοι ετοιμάζονται να μπουν στη νέα σκληρή πραγματικότητα.

Από τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, και για τέσσερις εβδομάδες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι 06:00 στο Παρίσι, τη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, τη Λυών, την Τουλούζη και σε άλλες πόλεις. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από 135 ευρώ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχήσουν και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και καλέσματα στα σπίτια.

«Λογικά μέτρα αβέβαια αποτελέσματα»

«Το χειρότερο είναι πως ετοιμαζόμαστε να μπούμε και πάλι σε μία περίοδο περιορισμών χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στη μάχη κατά της πανδημίας. Η κυβέρνηση λογικά πήρε πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει το κακό αλλά αυτή τη στιγμή νιώθουμε πως τίποτα δε μπορεί να σταματήσει την πανδημία. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί για την επιβίωση του», δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Γαλλία Σέτα Θεοδωρίδου.

Λιγότεροι υποψήφιοι

Το πρωινό της Πέμπτης (15/10) βρήκε την πρόεδρο μπροστά από 94 υποψηφίους που δίνουν εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας αλλά και σε μία δύσκολη ατζέντα αλλαγών της καθημερινής δραστηριότητας: «Αλλες περιόδους οι υποψήφιοι ήταν περίπου 130, τώρα έχουν μειωθεί σημαντικά και είναι λογικό διότι μέσα στην πανδημία υπάρχουν περιορισμοί αλλά και περικοπές στη ζωή όλων των πολιτών. Δεν ανησυχούμε, πιστεύω πως μόλις τελειώσει όλο αυτό το κακό θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες επιδόσεις μας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως μπαίνουμε πάλι σε μία δύσκολη περίοδο και το πιο σημαντικό είναι πως κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των θυσιών αυτών αλλά και το τέλος της όλης περιπέτειας».

«Οδεύουμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις»

Σχετικά με το πως υποδέχτηκαν οι Γάλλοι τα νέα αυστηρά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης κατά της πανδημίας είπε: «Λυπούμαστε όλοι πολύ με την επιβολή των αυστηρών αυτών μέτρων αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως κάτι πρέπει να γίνει πιο δραστικό. Δε μπορώ να σας πω πως ο κόσμος δεν πειθαρχεί στην πλειοψηφία του. Είναι όλοι μασκοφορεμένοι, προσέχουν αλλά το κακό συνεχίζεται, κάθε μέρα η κατάσταση επιβαρύνεται και οδεύουμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

«Μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία»

Όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα μπαρ - καφέ: «Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των επιπτώσεων θα πέσει πάνω στις επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια, μπαρ, καφέ που ο κόσμος μαζεύεται τις νυχτερινές ώρες και αναγκαστικά πρέπει να βγάλει τη μάσκα του για να φάει και για να μιλήσει. Είμαι πολύ ανήσυχη για τον επιχειρηματικό κόσμο γιατί υπάρχει μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση και κάθε φορά που μια επιχείρηση παθαίνει ζημιά έχει επιπτώσεις στους εργαζομένους και φυσικά στην οικονομία. Από χθες δεν έχει ανακοινώσει κάτι νέο η κυβέρνηση και ελπίζουμε όλοι τα νέα αυστηρά μέτρα να αποδώσουν καρπούς διότι ήδη μπαίνουν σε δύσκολο χειμώνα».

«Αλλαξε η ζωή μας»

Για το πόσο θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας η πρόεδρος Σέτα Θεοδωρίδου είπε: «Δυστυχώς έχουμε σταματήσει πολλές δραστηριότητες, έχει αλλάξει η ζωή μας. Για την ακρίβεια οι μόνες δραστηριότητες που συνεχίζουμε είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ορισμένα θεατρικά δρώμενα. Δεν γίνεται πλέον καμία εκδήλωση και καμία συνάντηση η δραστηριότητα στα σπίτια. Ολη η επικοινωνία μας γίνεται μέσω διαδικτύου και έτσι μπορούμε να κρατάμε τις επαφές μας και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Ελπίζουμε όλοι αυτά τα αυστηρά μέτρα να αποδώσουν το συντομότερο δυνατό για να ανακάμψει και πάλι η κοινωνία και η οικονομία».

ΚορονοϊόςΓαλλίαΣέτα ΘεοδωρίδουΕμμανουέλ ΜακρόνΠαρίσι