Κόσμος|29.12.2018 14:51

Σοκ στην Ιρλανδία: Ερευνώνται ομαδικοί τάφοι με βρέφη

Newsroom

Τα λείψανα 800 βρεφών θα εκταφιαστούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με κακοποίηση με θρησκευτικό περιεχόμενο στην Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη εκταφή έρχεται σε συνέχεια της ανακάλυψης «σημαντικής ποσότητας ανθρωπίνων καταλοίπων» η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο ενός κέντρου μητέρας-βρέφους δίπλα από την πόλη Τουάμ στην κομητεία του Γκάλγουει το 2016.

«Πρέπει να περάσουμε νομοθεσία στην Οϊρεάχτα που θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία στο να προχωρήσουμε τις ανασκαφές» και εξήγησε ότι «για πολλούς λόγους δεν έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε ακόμα.   Θα περάσουμε την σχετική νομοθετική ρύθμιση με το νέο έτος, με την προοπτική να ξεκινήσουμε την πρώτη ανασκαφή στο δεύτερο μισό του 2019. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε τους ειδικούς που θα αναλάβουν το έργο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαραντκαρ.

«Θα περάσουμε την σχετική νομοθετική ρύθμιση με το νέο έτος, με την προοπτική να ξεκινήσουμε την πρώτη ανασκαφή στο δεύτερο μισό του 2019. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε τους ειδικούς που θα αναλάβουν το έργο» πρόσθεσε. 

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από μία επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με την έρευνα κακοποιήσεων σε ιδρύματα που διευθύνονται από οργανώσεις με θρησκευτικό πλαίσιο. Παράλληλα η επιτροπή εμφανίστηκε σοκαρισμένη μετά την ανακάλυψη των τουλάχιστον 17 από τους 20 υπόγειους τάφους τους οποίους εξετάζει. 

Αφαιρέθηκαν λείψανα για να ελεγχθούν

Σημειώνεται ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ευρημάτων έχει αφαιρεθεί για να δοθούν προς ανάλυση. Τα ευρήματα σχετίζονται με έμβρυα και βρέφη, με την ηλικία τους να τοποθετείται από την 35η εβδομάδα κύησης έως και τρία έτη.

Σύμφωνα με το skynews.gr το ίδρυμα για τις ανύπαντρες μητέρες και τα μωρά τους, ήταν κάτω από τη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας για 36 χρόνια, από το 1925 μέχρι και το 1961. Η επιτροπή που διεξάγει έρευνες για την υπόθεση υπολογίζει ότι τα δείγματα χρονολογούνται στη δεκαετία του '50.  Περίπου 35.000 ανύπανδρες μητέρες πιστεύεται ότι δέχτηκαν τη φροντίδα ενός από τα δέκα ιδρύματα που διοικούνται από την εκκλησία στην Ιρλανδία. Εκτός από το ίδρυμα στο Τουάμ, τρία ακόμα ιδρύματα πιστεύεται ότι έχουν τάφους που είναι θαμμένα περισσότερα από 3.000 βρέφη.

Ιρλανδίακαθολική εκκλησίαβρέφη