Κόσμος|18.10.2020 20:46

Κατεχόμενα: O Ερσίν Τατάρ νίκησε στον β' γύρο τον Μουσταφά Ακιντζί

Newsroom

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, την ικανοποίησή του για την εκλογή Τατάρ εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές του ψευδοκράτους για την εκπλήρωση των συμβατικών και ιστορικών υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Τουρκοκύπριους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (18 Οκτωβρίου) στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, διεξήχθη με υποδειγματικά δημοκρατικό τρόπο, όπως ταιριάζει στην ΤΔΒΚ, και με πολιτική ωριμότητα εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές. Συγχαίρουμε τον κ. Τατάρ και του ευχόμαστε επιτυχία σε αυτήν την ανώτατη θέση, στην οποία εξελέγη. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Η δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού πηγάζει από την ικανότητά του να διατηρεί την ενότητα και την αλληλεγγύη του στο πλαίσιο των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενό συντονισμό με όλα τα θεσμικά όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, για να υποστηρίξουμε την κυριαρχική ισότητα των Τ/Κ, που είναι ο συνιδιοκτήτης του νησιού, και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο σε κάθε περίσταση, καθώς και να εκπληρώσουμε τις συμβατικές και ιστορικές μας υποχρεώσεις με ευαισθησία και αποφασιστικότητα». Λίγο πριν, πρώτος έσπευσε να συγχαρεί τον Ερσίν Τατάρ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «συγχαίρουμε από καρδιάς τον Ερσίν Τατάρ που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ. Θα εργαστούμε όλοι μαζί για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τ/Κ. Θα προστατεύσουμε όλοι μαζί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο».

Συγχαρητήρια Ερντογάν προς Ερσίν Τατάρ

Τον νέο-εκλεγέντα ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συνεχάρη κι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μήνυμά του στο twitter, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει πως «συγχαίρω προσωπικά και εκ μέρους του τουρκικού έθνους τον εκλεγμένο πρόεδρο της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ. Η Τουρκία θα συνεχίσει καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του τ/κ λαού».

ΚύπροςΜουσταφά ΑκιντζίΚατεχόμεναΕρσίν Τατάρ