Κόσμος|18.10.2020 21:30

Μιχάλης Ιγνατίου: Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βρίσκεται στα χέρια του Τραμπ

Newsroom

Στα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται η απόφαση για το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε και δοκίμασε η Τουρκία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «η αγορά των S-400 είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο χωρών να οδηγηθούν στο ναδίρ. Πλέον ο πρόεδρος Τραμπ είναι αυτός που θα αποφασίσει για τις κυρώσεις. Σίγουρα η ενόχληση των Αμερικανών δεν κρύβεται αν και ξαφνικά τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο εξαφάνισαν από τις ανακοινώσεις τους τη λέξη CAATSA (Πρόκειται για τον νόμο που τιμωρεί τις χώρες που αγοράζουν πολεμικό υλικό από τη Ρωσία). Η συγκεκριμένη λέξη υπήρχε πάντα στις ανακοινώσεις τους. Ωστόσο στην ανακοίνωση της Παρασκευής αυτή η λέξη αφαιρέθηκε».

«Σημειώνουμε επίσης επειδή έχει σημασία, ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400 βρίσκεται ήδη κάτω από αμερικανικές κυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος θα έπρεπε να επιβάλλει τις κυρώσεις στην Τουρκία πέρυσι τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η στάση του κ. Τραμπ είναι προκλητική ακόμα και σήμερα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολείται με την προεκλογική του εκστρατεία στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Γι' αυτούς που βρίσκουν μονίμως δικαιολογίες το θέμα των S-400 είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι αφορά τα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Άρα όπου και αν βρίσκεται ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί σχετικά», υπογράμμισε ακόμη ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Αντιλαμβάνομαι ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο επικρατεί εκνευρισμός αλλά την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να πειστεί η Τουρκία και να μη θέσει σε λειτουργία τους S-400. Όμως οι Αμερικανοί γραφειοκράτες εθελοτυφλούν γιατί όπως έγινε γνωστό η δοκιμή στη Σινώπη ήταν η τελική. Να θυμίσουμε ότι οι Τούρκοι έθεσαν σε λειτουργία τα ραντάρ τους τον Αύγουστο έναντι ελληνικών F-16 που επέστρεφαν στην Ελλάδα από την Κύπρο», συμπλήρωσε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον.

«Σχετικά με το θέμα της επιβεβαίωσης της δοκιμής αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να επιβεβαιωθεί η δοκιμή. Μάλιστα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όμως Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τους New York Times, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία εκτόξευσε τον πύραυλο και πραγματοποίησε τη δοκιμή. Επίσης έχει μεγάλη σημασία και η ακόλουθη πληροφορία. Ο Τραμπ με τον Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να "κρατήσει" τους S-400 και να μην τους ενεργοποιήσει. Φαίνεται ότι αυτή η συμφωνία έγινε όταν ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο. Όμως δεν τηρήθηκε. Ο Ερντογάν σε κάθε περίπτωση εξευτελίζει τους Αμερικανούς. Έχει θέση σε άμεσο κίνδυνο τα στρατηγικά τους συμφέροντα σε τρεις περιοχές αλλά ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει αναποφάσιστος για τις κυρώσεις», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

S-400Ντόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία