Κόσμος|19.10.2020 23:06

Εκλογές ΗΠΑ: Χαμένος αν δεν νικήσει τη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ - Πού υπερτερεί ο Μπάιντεν

Newsroom

Δύο μόλις εβδομάδες απομένουν για την έναρξη των αμερικανικών εκλογών, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, και εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου. Παράλληλα, ξεκινά και η ψηφοφορία στη Φλόριντα (early voting), μια πολιτεία που θεωρείται πολύ κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμακυρίως για τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Φλόριντα συγκαταλέγεται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ που, σύμφωνα με το Open, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέχει να χάσει εάν θέλει να έχει ελπίδες στην κούρσα για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τα τελευταία προγνωστικά δεν τον ευνοούν καθώς η πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters δίνει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν (49% ο Μπάιντεν έναντι 47% του Τραμπ).

Ηδη για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν ψηφίσει 28 εκατομμύρια ψηφοφόροι μέσω της επιστολικής ψήφου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο το 2016 (δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές), είχαν ψηφίσει με επιστολική ψήφο μόλις 8 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες.

Την ίδια ώρα, εκλογολόγοι και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσε να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του «Economist», o Τζο Μπάιντεν έχει 91% πιθανότητες να κερδίσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, 99% πιθανότητες να κερδίσει σε συνολικές ψήφους και οι εκλέκτορες του υπολογίζονται από 227 έως 415. 

Από την άλλη πλευρά ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ έχει πιθανότητες μόλις 9% να κερδίσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και μόλις 1% να κερδίσει στο σύνολο των ψήφων. Παράλληλα ο «Economist» υπολογίζει ότι οι εκλέκτορές του θα είναι 123 - 311.   

δημοσκόπησηΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ