Κόσμος|20.10.2020 17:58

Φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Κομισιόν αν και σε καραντίνα πήγε στη Γερμανία

Μαρία Ψαρά

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους ανταποκριτές των διεθνών Μέσων στις Βρυξέλλες ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται εκτός Βρυξελλών. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε φύγει την πρώτη…ώρα από τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Πέμπτη, επειδή ένα άτομο από το «μπροστινό γραφείο» της (σ.σ. γραμματειακή υποστήριξη) είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό.  

Ο βελγικός νόμος προβλέπει 7 μέρες αυτό-απομόνωσης, ακόμη κι αν το τεστ στο οποίο θα υποβληθεί κανείς είναι αρνητικό. Προφανώς στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή της στην Ιταλία όπου θα συναντούσε και τον Ποντίφικα.  

Ωστόσο, σήμερα, ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ παραδέχθηκε ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι στη Γερμανία. Μάλιστα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων.  

Στη Γερμανία ζει η οικογένεια της Προέδρου της Κομισιόν –ο σύζυγος και τα 7 παιδιά της. Όταν περνάει το χρόνο της στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν βρίσκεται στο κτίριο της Κομισιόν όπου έχει επιλέξει να διαμένει –σε ένα μικρό διαμέρισμα δίπλα στο γραφείο της στον 13ο όροφο. Η πίεση των δημοσιογράφων οδήγησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν: «Ένα άτομο στη στενή ομάδα της Προέδρου (front office) ήταν θετικό. Η Πρόεδρος την ίδια μέρα είχε αρνητικό τεστ (έκτοτε έκανε ξανά τεστ την Τρίτη, επίσης αρνητικό). Δεν ήταν σε στενή επαφή σύμφωνα με τους βελγικούς κανόνες. Ωστόσο, επειδή αυτό το άτομο αγγίζει αντικείμενα που αγγίζει και η Πρόεδρος, η κυρία Φον ντερ Λάιεν θεώρησε ότι ήταν σωστό να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής, προληπτικά.

Αποφάσισε να μπει σε απομόνωση εθελοντικά για να αποφύγει όλους τους κινδύνους. Ταξίδεψε στη Γερμανία μέσα στο επίσημο αυτοκίνητό της, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς αυτήν την περίοδο. Είχε έτσι κι αλλιώς σχεδιάσει να πάει στη Γερμανία μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Τελευταία φορά είδε αυτό το άτομο πριν από τη Σύνοδο, αλλά και πάλι, όχι με τρόπο που να αντιστοιχεί σε" επαφή "σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς». Η παραβίαση των νόμων για τον κορονοϊό κόστισαν τη θητεία του Επιτρόπου Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.  

Oύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚορονοϊόςκαραντίνα