Κόσμος|21.10.2020 12:48

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ κλείνει την ψαλίδα σε πολιτείες – κλειδιά

Μαρία Ανδρικάκη

Αν και ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, διατηρεί το προβάδισμά του τόσο στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, όσο και στην πολιτεία του Μίσιγκαν, δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το Reuters δείχνει ότι οι δυο υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες, αμφίρροπες πολιτείες.

Παραδοσιακά, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα και Φλόριντα έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Με το 28% των ερωτηθέντων στο Μίσιγκαν να έχει ήδη ψηφίσει, ο Μπάιντεν προηγείται σταθερά με 51% έναντι 44% του Τραμπ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε μια μονάδα.

Στη Βόρεια Καρολίνα, η διαφορά των δυο υποψηφίων είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος, με 49% για τον Μπάιντεν και 46% για τον Τραμπ. Στην πολιτεία έχει ήδη ψηφίσει το 18%.

Στη Φλόριντα, ο Τραμπ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά σε μόλις 2 μονάδες: 49% το ποσοστό του Μπάιντεν και 47% εκείνο του Τραμπ.

Οριακή η διαφορά των δύο και στην Πενσιλβάνια. Κι εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος μείωσε τη διαφορά από την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας 45% (από 44%). Ο Μπάιντεν «έπεσε» στο 44% από το 51% της προηγούμενης εβδομάδας.

Προβάδισμα Μπάιντεν, ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα σε Ουισκόνσιν και Αριζόνα. Στο Ουισκόνσιν ο Μπάιντεν διεύρυνε το προβάδισμά του κατά μία μονάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας το ποσοστό του στο 51% έναντι 43% του Τραμπ. Στην Αριζόνα, το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψήφιου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, αγγίζοντας το 50%. Ο Τραμπ στην πολιτεία συγκεντρώνει 46%.

Κοινός τόπος σε όλες τις προαναφερθείσες πολιτείες η άποψη των ψηφοφόρων ότι ο Μπάιντεν θα τα πήγαινε καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας και ο Τραμπ στην οικονομία. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης ανέρχεται στις 4 μονάδες.

Τζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ