Κόσμος|22.10.2020 12:42

Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου ο ιός στο Βέλγιο - 13.227 νέα κρούσματα

Μαρία Ψαρά

Στα 13.227 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στο Βέλγιο χθες Τετάρτη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός-ρεκόρ αποδίδεται εν μέρει στα αυξημένα τεστ (περίπου 60.000 ανά μέρα, +35% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά και στα αποτελέσματα των τεστ που ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmes, η οποία έχει διαγνωστεί με κορονοϊό, έχει εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η κατάστασή της είναι σταθερή. Η Υπουργός έχει τις αισθήσεις της, συμπλήρωσε, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξέλιξη πανδημίας κορονοϊού

Κατά το διάστημα από 12 μέχρι και 18 Οκτωβρίου ο ημερήσιος μέσος όρος μολύνσεων είναι 9.692 (αύξηση της τάξης του 75% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο), σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει ανέλθει στα 253.386, το δε ποσοστό των θετικών τεστ είναι 16,3% επί του συνόλου σε επίπεδο επικράτειας, ενώ σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η Λιέγη βρίσκεται στην κορυφή των θετικών τεστ με ποσοστό 25%.

Το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 50 θάνατοι λόγω κορονοϊού, ενώ κατά το ως άνω χρονικό διάστημα (12-18.10) ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων είναι 33 (+87%). Το σύνολο των θανάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 10.539 (5.159 στη Φλάνδρα, 3.729 στη Βαλλονία και 1.652 στις Βρυξέλλες).

Τις τελευταίες 24 ώρες εισήχθησαν 421 άτομα σε νοσοκομεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 3.274 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 525 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας μεταξύ 15 και 21 Οκτωβρίου είναι 319,1 (+88% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο).

Αντιδράσεις για την απόφαση του Βελγίου να κάνει τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς

«H απόφαση για αναστολή των προσωρινών τεστ σε οίκους ευγηρίας είναι άστοχη και ανεύθυνη», κατήγγειλε χθες η Ομοσπονδία Φορέων Κοινωνικής Δράσης της Βαλλονίας (CPAS - Centres Publics d’Action Sociale), αναφέρεται σε δημοσίευμα της La Libre.

Σε συνέχεια της απόφασης της Διυπουργικής Διάσκεψης Υγείας για μία νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, αναστέλλονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τα προληπτικά τεστ στο προσωπικό και στους ενοίκους των γηροκομείων. Η Ομοσπονδία CPAS υπενθυμίζει ότι η μη διενέργεια τεστ σε ασυμπτωματικούς είχε σοβαρές επιπτώσεις στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα σχολεία περνάνε σε πορτοκαλί κωδικό

Την απόφαση των Υπουργών Εκπαίδευσης τριών Κοινοτήτων να αναθεωρήσουν τον χρωματικό κώδικα που ισχύει στα σχολεία λόγω της έξαρσης των μολύνσεων, προβάλλει δημοσίευμα της L’Echo. Είναι σαφές ότι οι υγειονομικοί κανόνες δεν ανταποκρίνονται πλέον στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μέχρι χθες τα σχολεία είχαν εξαιρεθεί από το νέο επίπεδο μέγιστου συναγερμού που ισχύει στη χώρα και παρέμειναν σε κίτρινο κωδικό, αλλά μετά από μία πολύ μακρά σύσκεψη χθες με συμμετοχή εκπροσώπων ενώσεων, το Γραφείο της υπουργού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Caroline Desir, ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία της Ομοσπονδίας Βαλλονίας – Βρυξελλών περνούν σε πορτοκαλί κωδικό. Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η αλλαγή αυτή δε συνεπάγεται εκκίνηση της τηλεκπαίδευσης. Η διδασκαλία συνεχίζεται κανονικά με φυσική παρουσία στα σχολεία. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ενισχύονται οι κανόνες υγιεινής εντός των σχολείων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα εκπαιδευτικών, εισάγονται περιορισμοί για τις αίθουσες γυμναστικής, για τις καντίνες των σχολείων. Η σχετική ενημέρωση εστάλη στα σχολεία χθες το απόγευμα.

Ο Φλαμανδός υπουργός Εκπαίδευσης, Ben Weyts, είχε ήδη προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση από την περασμένη Δευτέρα. Τα σχολεία στην περιφέρεια της Φλάνδρας πέρασαν επισήμως σε πορτοκαλί κωδικό. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως το περιεχόμενο του κωδικού αυτού για τα σχολεία, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους από άλλες δύο περιφέρειες. Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση με φυσική παρουσία παραμένει ο χρυσός κανόνας, αλλά στα σχολεία παρέχεται η ευχέρεια να προγραμματίσουν εξ αποστάσεως διδασκαλία από την 3η τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν.

Επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση αντανακλά τη βούληση για διατήρηση της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία όσο γίνεται περισσότερο προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ανισότητες και η μη παρακολούθηση των μαθημάτων από κάποιους μαθητές. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από 12 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά την επιστροφή στις τάξεις από τις φθινοπωρινές διακοπές, οι οποίες – σημειωτέον – παρατάθηκαν για λόγους περιορισμού της διασποράς του ιού στα σχολεία.

ΒέλγιοΚορονοϊόςκρούσματα