Κόσμος|25.10.2020 14:37

«Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχίατρο», είπε ο Ερντογάν και οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας στο κόκκινο

Newsroom

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι καλεί τον πρέσβη της από την Τουρκία για διαβουλεύσεις μετά από σχόλιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποδηλώνει ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται έλεγχο ψυχικής υγείας. Το σχόλιο του Ερντογάν καταδικάστηκε ως απαράδεκτο από το Παρίσι.

«Ο Ερντογάν έδειχνε πάντα ιδιαίτερη προσοχή στους Τούρκους στο εξωτερικό, είτε στα Βαλκάνια, στον Καύκασο είτε στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Ζαν Μαρκού, καθηγητής στο «Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη. «Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας αποτελούν ένα σοβαρό περιστατικό που συνδέεται με την επιθυμία για ηγεσία της Τουρκίας σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο» καταλήγει ο Μαρκού.

Η Γαλλία και η Τουρκία, κατά τα άλλα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε από καιρό αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει πλέον εξαγριωθεί και ξεφύγει έπειτα από την εκστρατεία του Μακρόν για την προστασία των κοσμικών αξιών της Γαλλίας από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά τον αποκεφαλισμό του δασκάλου από 18χρονο φανατικό ισλαμιστή. «Τι μπορεί να πει κάποιος για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο; Πρώτα απ 'όλα, να κάνει ψυχιατρικό έλεγχο», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του στην Καισάρια της Ανατολίας (Καϊσερί).

Επιθετικότητα και αγένεια

«Ποιο είναι το πρόβλημα του ανθρώπου που ονομάζεται Μακρόν με το Ισλάμ και με τους Μουσουλμάνους;» Ρώτησε ο Ερντογάν. «Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχική θεραπεία», πρόσθεσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν περίμενε ότι ο Γάλλος ηγέτης θα κερδίσει τις εκλογές του 2022! Μετά όλα αυτά με μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γάλλος πρέσβης ανακλήθηκε από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα συναντηθεί με τον Μακρόν ώστε να συζητήσουν την κατάσταση μετά την «έκρηξη» του Ερντογάν. «Τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτα. Η επιθετικότητα και η αγένεια δεν είναι σοβαρές μέθοδοι. Απαιτούμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του γιατί είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη», δήλωσε ο αξιωματούχος. Επίσης αξιωματούχος της κυβέρνησης του Παρισιού, επισήμανε ότι η Γαλλία έχει σημειώσει «την απουσία συλλυπητηρίων μηνυμάτων και υποστήριξης» από τον Τούρκο πρόεδρο μετά την αποκεφαλισμό του δασκάλου Σαμιέλ Πατί.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις  εκκλήσεις της Άγκυρας στους Τούρκους να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα. Ο Μακρόν είχε περιέγραψε αυτόν τον μήνα το Ισλάμ ως θρησκεία «σε κρίση παγκοσμίως» και είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο για την επαναφορά νόμου του 1905 που διαχωρίζει επίσημα την εκκλησία και το κράτος στη Γαλλία. Ανακοίνωσε αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και ενδελεχή έλεγχο της χρηματοδότησης των τζαμιών από ξένους.  «Στοχεύετε διαρκώς τον Ερντογάν. Με αυτό δεν θα κερδίσετε τίποτα», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης. Θα γίνουν εκλογές (στη Γαλλία) και θα δούμε τη μοίρα σας. Δεν νομίζω ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει ο Μακρόν. Γιατί; Δεν έχει επιτύχει τίποτα για τη Γαλλία».

«Πίσω από τις καταστροφές»

Το νέο ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Μακρόν ότι η Άγκυρα έστειλε εκατοντάδες μαχητές της Συρίας για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σάββατο τη Γαλλία - η οποία μαζί  με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμπροεδρεύουν την ομάδα του Μινσκ που είχε επιφορτιστεί με την επίλυση της σύγκρουσης - ότι «βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές και τα δεινά του Αζερμπαϊτζάν».

Επανέλαβε επίσης προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι η Γαλλία, που έχει μια ισχυρή αρμενική κοινότητα, οπλίζει το Ερεβάν: «Νομίζεις ότι θα αποκαταστήσεις την ειρήνη με τα όπλα που στέλνεις στους Αρμένιους. Δεν μπορείς γιατί δεν είσαι ειλικρινής», είπε ο Ερντογάν. Ωστόσο, ο αξιωματούχος της προεδρίας είπε ότι ο Ερντογάν είχε δύο μήνες για να απαντήσει στα αιτήματα για αλλαγή στάσης και να τερματίσει τις «επικίνδυνες περιπέτειες» της στην ανατολική Μεσόγειο και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» του Καραμπάχ. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα μέχρι τέλους του έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕμανουέλ ΜακρόνΤουρκίαΕθνική Γαλλίας