Κόσμος|26.10.2020 13:25

Εκλογές ΗΠΑ: Ιβάνκα Τραμπ και Άσλεϊ Μπάιντεν - Ντόναλντ και Τζο δεν τρέχουν μόνοι σε αυτή την κούρσα

Αθανασία Κουλέτα

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, θα λάβουν χώρα οι 59ες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες και θα αναδείξουν ποιος θα καθίσει στον προεδρικό θώκο ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Οι δύο αντίπαλοι, έχουν διανύσει χιλιόμετρα, έχουν ξιφουλκήσει σε δύο ντιμπέιτ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ μόνοι τους σε όλη αυτή την κούρσα, αφού είχαν πάντα στο πλευρό τους τις δύο κόρες τους, Ιβάνκα Τραμπ και Άσλεϊ Μπάιντεν, με διαφορετικό ρόλο και από διαφορετική αφετηρία η καθεμία. 

Για την Ιβάνκα Τραμπ είναι, οπωσδήποτε, γνωστά περισσότερα στοιχεία, αφού ο Τύπος ασχολείται συχνά μαζί της, καθώς είναι επίσημα σύμβουλος του πατέρα της και προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το επίσημο site του Λευκού Οίκου αναφέρει μεταξύ άλλων για εκείνη πως, ως σύμβουλος του πλανητάρχη, επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των οικογενειών τους καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, ως επιχειρηματίας, διαθέτει το δικό της lifestyle brand. Αποφοίτησε το 2004 από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έχοντας ολοκληρώσει τις οικονομικές της σπουδές. Έχει συγγράψει δύο best seller βιβλία και έχει συμπεριληφθεί σε διάφορες λίστες περιοδικών, όπως πχ. για τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της χρονιάς (Περιοδικό Time, 2017), για τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες (Forbes, 2017) κ.ά. Τέλος, είναι παντρεμένη με τον Jared Kushner, με τον οποίο και έχουν τρία παιδιά.

Ιβάνκα Τραμπ/Copyright: AP Images

Εκείνο που, ωστόσο, δεν αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Λευκού Οίκου για εκείνη (και πώς θα μπορούσε, άλλωστε) είναι πως, ως σύμβουλος του πατέρα της, είναι πάντα δίπλα του για να «σώζει» επικοινωνιακά το παιχνίδι (ή, έστω, να προσπαθεί), κάθε φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει ή λέει κάτι που δεν θα έπρεπε καν να σκεφτεί, πόσω δε μάλλον να ξεστομίσει ή όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ υστερεί σε ποσοστά του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει πως η ομάδα της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιστρατεύσει την Ιβάνκα, ώστε να κερδίσει ξανά τις γυναίκες των προαστίων των μεγαλουπόλεων, οι οποίες - βάσει των δημοσκοπήσεων - δείχνουν να στρέφονται προς τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Έτσι, μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, η Ιβάνκα εμφανίστηκε σε 17 από τις προεκλογικές ομιλίες του πατέρα της, στοχεύοντας κυρίως στις λευκές και μορφωμένες γυναίκες, οι οποίες φαίνεται να έχουν «εγκαταλείψει» τον πρόεδρο Τραμπ και να... ανοίγουν τα αυτιά τους για τον Τζο Μπάιντεν. Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν μόνο μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, με τα οποία η Ιβάνκα Τραμπ, αν μη τι άλλο, δείχνει μια οικειότητα. Αν, όχι, βεβαιότητα πως «το 'χει». 

Πολύ πιο χαμηλών τόνων αλλά με εξίσου έντονη δραστηριότητα, είναι η μικρότερη κόρη του Τζο Μπάιντεν, Άσλεϊ, η οποία μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί το «αντίπαλον δέος» της Ιβάνκα Τραμπ. Η Άσλεϊ Μπάιντεν, σύμφωνα με το περιοδικό Glamour, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1981. Έχει εργαστεί χρόνια στον ανασχηματισμό της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ και στην προσφορά σε όσες κοινότητες το έχουν ανάγκη. Είναι επικεφαλής οργάνωσης που πολεμά ενάντια στη θανατική ποινή, ενώ έχει ιδρύσει και το δικό της brand ρουχισμού, το «Livelihood», με φιλανθρωπικό πρόσημο

Δεν είναι το καλύτερό της όταν πρέπει να βρεθεί σε εκδηλώσεις, πόσω δε μάλλον όταν πρέπει να μιλήσει σε αυτές. Ωστόσο, το κάνει πολύ καλά. Έχει σπουδάσει πολιτιστική ανθρωπολογία, έχει δουλέψει ως σερβιτόρα σε πιτσαρία μετά την αποφοίτησή της μέχρι να βρει δουλειά, ωστόσο γρήγορα κατάλαβε πως θέλει να ασχοληθεί με το κοινωνικό έργο, πεδίο στο οποίο έκανε και το μεταπτυχιακό της. Πριν αφοσιωθεί στην καμπάνια του πατέρα της, εργάστηκε ως διευθύντρια στο «Κέντρο για τη Δικαιοσύνη» του Ντελαγουέρ, μια οργάνωση που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια δράσης. Ο σύζυγός της, Howard Krein, είναι χειρουργός.

Άσλεϊ Μπάιντεν/Copyright: AP Images

Μπορεί να μην επιδιώκει να βρίσκεται μπροστά στα φώτα, όμως αυτό δεν την κρατά από το να στηρίζει τον πατέρα της και την προεκλογική του εκστρατεία. Στο ψηφιακό συνέδριο των Δημοκρατικών, η Άσλεϊ μίλησε για τον Τζο Μπάιντεν και τις αξίες του. «Θα είναι σκληρός, φροντιστικός και με υπευθυνότητα. Θα είναι ο χειρότερος εχθρός για όσους εκφοβίζουν», είπε χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας πως ο πατέρας της έχει το πλεονέκτημα σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, έναντι του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο συνέδριο «Οι γυναίκες για τον Μπάιντεν» του Ουισκόνσιν, είπε μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου, ως πρόεδρος, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο μεγάλες προκλήσεις τις γενιάς μου. Θα βοηθήσει ώστε τα σχολεία μας να γίνουν πιο ισότιμα και δίκαια, ώστε η υπόσχεση των ίσων ευκαιριών να πραγματοποιηθεί για όλους... Έχει την ενσυναίσθηση και το θάρρος να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις φυλετικές και οικονομικές ανισότητες που υπονομεύουν όλες τις κοινότητες». 

Οι δύο κόρες «δουλεύουν» με ό,τι υλικό έχουν. Και οι δύο κάνουν αξιόλογες προσπάθειες. Όμως, η Ιβάνκα Τραμπ έχει την ατυχία να δουλεύει για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο που δίχασε όσο κανείς άλλος τις ΗΠΑ, επενδύοντας στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, τον φόβο. Κανείς δεν λέει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι «σωτήρας». Όμως, αναμφίβολα, σε σύγκριση με εκείνον που, σε καιρό πανδημίας, αποστρέφεται τις υποδείξεις των ειδικών δημόσια και καλεί τους πολίτες της χώρας του ακόμη και να καταναλώσουν χλωρίνη, ναι, η Άσλεϊ Μπάιντεν μάλλον διατηρεί ένα πλεονέκτημα, γιατί το δικό της «υλικό» δεν πληροί όλα τα παραπάνω. Και αυτό, από μόνο του, είναι κάτι. 

εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΆσλεϊ ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπΙβάνκα Τραμπ