Κόσμος|26.10.2020 15:25

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησε η τελευταία προεκλογική εβδομάδα - Πώς διαμορφώνεται το αποτέλεσμα

Newsroom

Μια εβδομάδα απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου και τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν ανεβάζουν τους τόνους για να προσελκύσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στις πολιτείες που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμα αμφίρροπο. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορονοϊό αυξάνονται, ενώ θετικοί στον ιό βρέθηκαν ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και μερικοί συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού παρόλο που οι ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι έχει παραδοθεί στην πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 225.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών περισσότεροι από 59,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει είτε με την φυσική τους παρουσία είτε με επιστολική ψήφο και ο ρυθμός της πρώιμης ψηφοφορίας αυτή τη φορά πιθανόν να οδηγήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε προεδρικές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνεται προς την αμφίρροπη πολιτεία της Πενσυλβάνια, την οποία πολιορκούν στενά και οι δύο υποψήφιοι με συχνές επισκέψεις τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει εκεί τρεις συγκεντρώσεις. Επίσης μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί πολλές φορές και το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν τη Νεμπράσκα, την Αριζόνα αλλά και τη Νεβάδα.

Από την άλλη πλευρά ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα θα παραμείνει στη γενέτειρά του, την πολιτεία του Ντέλαγουερ. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στη Τζόρτζια και συγκεκριμένα στις πόλεις Ατλάντα και Γουόρμ Σπρινγκς, μια πόλη σχεδόν 400 κατοίκων όπου πέθανε ο ιστορικός Δημοκρατικός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ το 1945.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιλογή της Τζόρτζια , η οποία το 2016 ανέδειξε τον Τραμπ με περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες και η οποία δεν έχει υποστηρίζει προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών από το 1992, υπογραμμίζει την προσπάθεια του Μπάιντεν να διευρύνει την απήχηση του κόμματός του καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ των δύο σε αυτή την πολιτεία.

Παρά το σταθερό προβάδισμα του Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις, η εκλογική μάχη σε σημαντικές για το αποτέλεσμα πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Πενσυλβάνια, που θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, φαίνεται να είναι πιο αμφίρροπη. Ο Μπάιντεν θα εμφανιστεί την Τρίτη και στο Ορλάντο της Φλόριντα έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος.

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑΤζο Μπάιντεν