Κόσμος|26.10.2020 16:39

Η λίστα των γαλλικών προϊόντων που μποϊκοτάρει ο Ερντογάν - «Τι θα γίνει με τις τσάντες της Εμινέ;»

Μαρία Ζαχαράκη

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει στη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. «Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα», είπε, χαρακτηριστικά, ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του. 

Και συμπλήρωσε: «Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος είχε ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου. Σήμερα που μιλάμε η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Λίγη ώρα αργότερα, τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν λίστες με τις γαλλικές εταιρείες για να… ενημερώσουν τον κόσμο τι δεν πρέπει να αγοράζουν. Ωστόσο, το - ίσως - πιο εύστοχο σχόλιο για την εξέλιξη αυτή έκανε η αντιπολίτευση, διερωτώμενη εάν στο μποϊκοτάζ περιλαμβάνεται και η τσάντα του γαλλικού οίκου Hermes της Εμινέ, συζύγου του Τούρκου προέδρου. 

μποϊκοτάζΓαλλίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν