Κόσμος|28.10.2020 17:14

Ερντογάν: Επιμένει για το ψωμί – «Ήταν υπερβολή», λέει

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγαίνοντας από τη Βουλή την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, σχολίασε για άλλη μια φορά το θέμα της πείνας, που του έθεσε πολίτης του, επιμένοντας ότι… υπερέβαλλε, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαθέτει το καλύτερο επίπεδο διαβίωσης στον κόσμο!

«Μα είναι δυνατόν; Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Τουρκία; Υπάρχει κανείς σήμερα που δεν μπορεί να αγοράσει ψωμί για το σπίτι του στην Τουρκία; Τα πιστεύετε αυτά; Κάποια πράγματα πρέπει να τα καταλαβαίνετε και μόνοι σας… Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Σήμερα, η Τουρκία είναι πιο μπροστά από πολλές χώρες, στο θέμα του κατώτατου μισθού, τους μισθούς, όλα. Κοιτάξτε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Είμαστε μια χώρα που έχει το καλύτερο επίπεδο στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι πολίτης στην Μαλάτια, όπου είχε περιοδεύσει ο Ερντογάν, παραπονέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «δεν έχουμε ψωμί να φάμε στο σπίτι, είμαστε άνεργοι» κι ο Ερντογάν του απάντησε λέγοντάς του ότι το βρίσκει υπερβολικό αυτό που άκουσε (να μην έχει να φάει) και για… βάλσαμο του έδωσε ένα πακετάκι τσάι λέγοντάς του «Πάρε, είναι τσάι του… κεφιού αυτό. Πιες αυτό το τσάι».

Η απάντηση του Ερντογάν στον άνεργο πολίτη του έχει γίνει θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγαίνουν κι άλλες επαγγελματικές ενώσεις (π.χ. καφετζήδες) και λένε ότι «πεινάμε», αλλά και η αντιπολίτευση το χρησιμοποιεί εναντίον της κυβέρνησης. 

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος το 2018 και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «Υπάρχουν εκατομμύρια σε αυτή τη χώρα που δεν μπορούν να φέρουν ψωμί στα σπίτια τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και δεν μπορούν να δώσουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους. Αλλά όσοι συνεχίζουν την... υπερβολική ζωή τους στο παλάτι λένε "υπομονή στη φτώχεια", "αν δεν υπάρχει ψωμί, υπάρχει τσάι". Το τσάι παίρνει τη ζέση, αλλά όχι τη δυστυχία».

τουρκική οικονομίαανεργίαφτώχειαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν