Κόσμος|31.10.2020 17:20

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς το ρεκόρ συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία επηρεάζει Τραμπ και Μπάιντεν

Newsroom

Μέχρι σ’ ένα σημείο οι απαντήσεις μπορεί να είναι απλές για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί ξεπερνούν σημαντικά σε αριθμό τους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικάνους (κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες) σε Πολιτείες που καταγράφουν την ένταξη των ψηφοφόρων στα κόμματα, σύμφωνα με μια ανάλυση του Associated Press για την πρόωρη ψηφοφορία.

Αυτό το γεγονός όμως δεν αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της αλήθειας. Οι επιλογές πολλών Αμερικανών, όταν βρεθούν «μπροστά στην κάλπη», δεν συμφωνούν με πάντα με το κόμμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου και μεγάλος αριθμός προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα των Εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος των Δημοκρατικών που φαίνεται από την πρόωρη ψηφοφορία θα μπορούσε να ανατραπεί την Τρίτη.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά για ό,τι γνωρίζουμε -και δεν γνωρίζουμε- όσον αφορά τους πρώιμους ψηφοφόρους:

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 86,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές. Αυτό είναι το 63% του συνόλου που ψήφισε στις εκλογές του 2016! Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες των εκλογών συμφωνούν ότι με το κλείσιμο της εκλογικής αναμέτρησης θα έχουν ψηφίσει 150 έως 160 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Πολιτεία του Τέξας, έχουν ήδη ψηφισεί περισσότεροι από ό,τι όλοι μαζί το 2016. Οι Δημοκρατικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα στην πρόωρη ψηφοφορία έναντι των Ρεπουμπλικάνων σε ποσοστό από 47% έως 33% - σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη μάχη, σίγουρα όμως αυξάνει την πίεση στους Ρεπουμπλικάνους για να αποκτήσουν παρόμοιο πλεονέκτημα - ή και υψηλότερο - την ημέρα των εκλογών.

Εκλογές ΗΠΑ: Οι νέοι ψηφοφόροι

Το μεγάλο ερώτημα της συμμετοχής σε όλες τις εκλογές είναι: Ποια πλευρά προσελκύει τους νέους ψηφοφόρους; Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί το επιτυγχάνουν αυτό, αλλά όχι απαραίτητα τόσο εντυπωσιακά όσο δείχνουν οι αριθμοί.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Catalist» που εργάζεται για τους Δημοκρατικούς στις εκλογές στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 2016, περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος δεν είχε ψηφίσει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Οι νέοι και οι «αδιάφοροι» ψηφοφόροι έχουν την τάση να ψηφίζουν την ημέρα των εκλογών. Να σημειώσουμε ότι το 43% των «αδιάφορων», αλλά και των νέων ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι  στο κόμμα των Δημοκρατικών. 

«Οι Δημοκρατικοί ήδη διευρύνουν την εκλογική τους δύναμη», δήλωσε ο Τομ Μπόνιερ της εταιρείας δημοσκοπήσεων «TargetSmart». «Αυτό σίγουρα θα ήταν ευνοϊκό για τον Μπάιντεν, αλλά ας ληφθεί υπόψη ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι ψηφοφόροι θα εμφανιστούν την ημέρα των εκλογών».

Η τύχη του Μπάιντεν μπορεί να συνδέεται και με την ισχυρή προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρων στις Πολιτείες όπου θα κριθεί μάχη. Μέχρι στιγμής, περίπου το 9% της πρώιμης ψηφοφορίας ανήκει σε  αφροαμερικανούς, περίπου ισοδύναμο ποσοστό με το 10% των μαύρων ψηφοφόρων που ψήφισαν το 2016.

Στη Βόρεια Καρολίνα οι μαύροι αποτελούν το 21% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στη Γεωργία, αποτελούν το 30% των πρόωρων ψήφων και το 32% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μια μικρή πτώση της προσέλευσης των μαύρων ψηφοφόρων έπαιξε ρόλο στην απώλεια της Προεδρίας από τους Δημοκρατικούς, το 2016.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι διφορούμενα. Οι μαύροι ψηφοφόροι ηλικίας 65 ετών και άνω είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα εκλογικά δεδομένα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του «TargetSmart» έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό τους σε έξι Πολιτείες: Αριζόνα, Φλόριντα, Γεωργία, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Τέξας. Οι διοργανωτές λένε ότι οι μαύροι ψηφοφόροι έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση, γεγονός που τους οδηγεί  να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και αναστολές για να φθάσουν μπροστά στην κάλπη.

Το καλό σημάδι για τους Δημοκρατικούς

Από την Παρασκευή, οι αναλύσεις του πρακτορείου AP, έδειξαν ότι το 11,3% των πρώιμων ψήφων είναι ηλικίας 18 έως 29 ετών.  Και στη Φλόριντα, στη Γεωργίας και στη Βόρεια Καρολίνα, οι νέοι ψηφοφόροι συναντώνται με το υψηλό ποσοστό του 30% ή ακόμη και παραπάνω.

Αυτό είναι και πάλι καλό σημάδι για τους Δημοκρατικούς, αλλά ακόμη πρόωρο. Ο Michael McDonald, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος διαχειρίζεται τον ιστότοπο ElectProject.org και παρακολουθεί προσεκτικά την πρόωρη ψηφοφορία, προειδοποίησε να μην οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα από τις αλλαγές στην ψηφοφορία για τους νέους σε σχέση με το 2016. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη υποστηρίζουν ότι η προβλεπόμενη προσέλευση ρεκόρ δεν θα αγγίξει πολύ τις Πολιτείες – κλειδιά για την έκβαση της μάχης.

Όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, η πλευρά του Τραμπ προβλέπει, ότι το ποσοστό συμμετοχής στις Πολιτείες – κλειδιά θα είναι παρόμοιο με το 2016. Ο Τζον Κούβιλον, δημοσκόπος των Δημοκρατικών, που παρακολουθεί και αναλύει την πρόωρη ψηφοφορία, δήλωσε ότι το κλίμα για τον Tραμπ είναι υπερβολικά αρνητικό. Ωστόσο, σημείωσε ότι, εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητα καλό για τον Τραμπ, δεδομένου του προβαδίσματος που έχουν στις πρώιμες  ψηφοφορίες οι Δημοκρατικοί. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα παιχτούν την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ντόναλντ ΤραμπΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑ