Κόσμος|02.11.2020 18:32

Lockdown στην Ευρώπη: Στα πόσα κρούσματα και θανάτους έβαλαν λουκέτο οι μεγάλες χώρες

Newsroom

Η «άνοιξη» κράτησε λίγο κι ακόμη λιγότερο το καλοκαίρι. Ο κορονοϊός δεν έφυγε ποτέ, κι όσο κι αν κάποιοι αφελείς – ανεγκέφαλοι και εύπιστοι προσπαθούν να πείσουν τους υγιώς σκεπτόμενους ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και ο κορονοϊός είναι μια απλή γρίπη, οι αριθμοί και οι καταστάσεις που βιώνουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο τους οδηγούν σε ένδεια επιχειρημάτων. Στην Ελλάδα κλείνει η Εστίαση στους νομούς που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» επίπεδο, ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης οδηγείται σε γενικό lockdown μαζί με τις Σέρρες. Κι ακόμα είμαστε στο Νοέμβριο…

Στην Ευρώπη, από την αρχή της πανδημίας, χρειάστηκαν εννέα μήνες για να ανιχνευθούν οι πρώτοι 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τώρα μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες, από τον Σεπτέμβριο έως και χθες,  ανιχνεύθηκαν ακόμα 5 εκατομμύρια, και έσπασε το όριο των 10 εκατομμυρίων λοιμώξεων - συνολικά - στη Γηραιά ήπειρο (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε όλες τις επίσημες μετρήσεις). 

Ο Οκτώβριος που έβαψε τον χάρτη της Κεντρικής Ευρώπης με κόκκινο χρώμα , επαναφέροντας το lockdown σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν σε ολόκληρη την Πορτογαλία, δείχνει την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη. Γενικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια μολύνσεις την εβδομάδα: σχεδόν το μισό από ό,τι σε ολόκληρο τον κόσμο! 

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν παντού: Στο Βέλγιο, τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουν «λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα» πριν γεμίσουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου η θνητότητα από τον ιό είναι πολύ υψηλή (πάνω από 2.800 θάνατοι από τον Σεπτέμβριο, σε μια χώρα που έχει πληθυσμό 10.699.142 - κάτι λιγότερο από την Ελλάδα που μετράει  635 θανάτους - και έχει αλλάξει τρεις υπουργούς υγείας σε έξι εβδομάδες!) λειτουργούν ήδη νοσοκομεία και αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης που αποστέλλεται από την Ε.,Ε. Από την περασμένη Κυριακή, η Ευρώπη έχει μετρήσει περισσότερους από 16.000 θανάτους από Covid-19: σχεδόν διπλάσιος από τις προηγούμενες 7 ημέρες.

Εκτός από τα κρούσματα όμως, υπάρχουν και οι ολοένα και πιο αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να περάσουν άλλη μια μακρά περίοδο αποκλεισμού. Και ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο απομένουν τρεις μέρες για να ξεκινήσει το νέο lockdown, ο Υπουργός Μάικλ Γκοβ προειδοποιεί ότι «…θα μπορούσε ακόμη και να διαρκέσει περισσότερο» από τις τέσσερις εβδομάδες που εξαγγέλθηκαν. Θα εξαρτηθεί από το τι λένε τα στοιχεία στις 2 Δεκεμβρίου». Προς το παρόν, οι αριθμοί λένε ότι η μετάδοση του ιού (μαζί με την παρακολούθηση) έχει ξεφύγει σχεδόν παντού. Να δούμε όμως τι γίνεται αναλυτικά στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Λουκέτο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι νεωτέρας…

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο, την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 νέο lockdown διάρκειας ενός μήνα. Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να προσφέρουν μόνο αγαθά σε πακέτο, ενώ τα μη απαραίτητα καταστήματα (εμπορικά κλπ) κλείνουν και οι κάτοικοι των πόλεων θα μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως άσκηση ή τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown των τριών μηνών στην Αγγλία, σχολεία, πανεπιστήμια, εργοτάξια και κατασκευαστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτά. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι χθες μετρούσε 1.038.058 κρούσματα κορονοϊού και 46.807 θανάτους.

Το «Παρίσι» κατέβασε ρολά/ copyright:AP PHOTOS

Στη Γαλλία ψάχνουν χαρτί υγείας…

Τα 65 εκατομμύρια κατοίκων της Γαλλίας έχουν κλειστεί στα σπίτια τους από την Παρασκευή εν μέσω μιας αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 που απειλούσαν να κατακλύσουν τα γαλλικά νοσοκομεία. Το lockdown προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αν τα στοιχεία το επιτρέψουν. Οι άνθρωποι επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω για μία μόνο ώρα άσκησης την ημέρα και όχι περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σπίτια τους. Τα ταξίδια εντός της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων και των εξοχικών κατοικιών, απαγορεύονται, αλλά τα σύνορα με τις χώρες της Ε.Ε. θα παραμείνουν ανοιχτά. Απαγορεύονται επίσης οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς. Την περασμένη Πέμπτη, εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προμήθειες και προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ζυμαρικά και χαρτί υγείας καθώς και μελάνι εκτυπωτή, αλλά και στρώματα γιόγκα (!). Εργοστάσια και εργοτάξια θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία. Μέχρι σήμερα (2/11/2020) στη Γαλλία έχουν επισήμως καταγραφεί 1.458.999 κρούσματα Covid-19 και 37.057 θάνατοι.

Εικόνες εμφυλίου ξανά στη Μαδρίτη/ copyright:AP PHOTOS

«No pasaran» στην Ισπανία

Στην Ισπανία, το θρυλικό σύνθημα «No pasaran» (Δεν θα περάσουν) ακούστηκε μετά 84 χρόνια στους δρόμους της Μαδρίτης. Η αστυνομία έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεκάδες συλλήψεις κατά την διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, όπου πολυάριθμοι διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και ύψωσαν οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης. Αιτία; Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την ανάσχεση του κορονοϊού. Το Υπουργείο Υγείας Της χώρας έχει καταγράψει μέχρι στιγμής  1.185.678 κρούσματα και 35.878 νεκρούς. Έχει ήδη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ισπανία, με εξαίρεση τα Κανάρια Νησιά, ενώ οι αυτόνομες περιοχές θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την κυκλοφορία κατά το δοκούν. Αναμένονται όμως νέα αυστηρότερα μέτρα.

copyright:AP PHOTOS

Στη Γερμανία χαλαρά τα μέτρα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα νέο μερικό lockdown που άρχισε να εφαρμόζεται από το πρωί (Δευτέρα 2 Νοεμβρίου). Το λεγόμενο πακέτο εθνικού επιπέδου είναι μια λιγότερο αυστηρή εκδοχή των μέτρων που έθεσαν τη γερμανική κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα σε ακινησία την άνοιξη. Οι περιορισμοί θα ισχύουν – κατ’ αρχάς - για τον επόμενο μήνα: Τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν εκτός από τα delivery, απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις, η  διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία για τουριστικούς σκοπούς. Ενθαρρύνεται η κατ’ οίκον εργασία. Οι εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα είναι κλειστά, όπως και τα δημόσια κέντρα αναψυχής, όπως πισίνες, γυμναστήρια και σάουνες θα είναι κλειστά. Παραμένουν χωρίς θεατές οι αθλητικές εκδηλώσεις. Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα σύνορα καθώς και οι εκκλησίες. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 552.060 κρούσματα Covid-19 και 10.542 θάνατοι.

Στην Ιταλία ψάχνονται ακόμη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε τόνισε, ότι πρόκειται να εγκριθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη την χώρα, να επεκταθεί σε όλα τα λύκεια η τηλεκπαίδευση, να κλείσουν μουσεία και εκθέσεις, όπως και τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες κινδύνου και, ανάλογα με την διάδοση του ιού, θα αποφασίζονται νέα μέτρα. Η Ιταλία, που χτυπήθηκε όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό. Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 709.335 κρούσματα και 38.826 θάνατοι.

Στη Λιέγη τα νοσοκομεία ασφυκτιούν/ copyright:AP PHOTOS

Ο κορονοϊός έπνιξε το Βέλγιο…

Στο Βέλγιο, την χώρα όπου η διασπορά του ιού είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, η κυβέρνηση αποφάσισε «αυστηρότερο lockdown» επί έξι εβδομάδες. Όλα τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων που συγκαταλέγονται στα «πρώτης ανάγκης», θα παραμείνουν κλειστά και η εξ αποστάσεως εργασία καθιερώνεται όπου είναι δυνατόν. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανακοίνωσε ένα εθνικό «ενισχυμένο» κλείδωμα από σήμερα Δευτέρα 2/11. Οι οικογενειακές επισκέψεις απαγορεύονται. Οι προγραμματισμένες σχολικές διακοπές θα παραταθούν έως τις 15 Νοεμβρίου. Στις Βρυξέλλες οι αρχές επικαλούνται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία για την ενίσχυση των μέτρων. Να σημειώσουμε ότι το Βέλγιο έχει πληθυσμό 11.530.853 κατοίκους και μετράει 441.018 κρούσματα και 11.737 θανάτους.

Και ο χειμώνας είναι ακόμη πολύ πίσω…

ΚορονοϊόςlockdownΓερμανίαμέτρα κορονοϊόςΙσπανίαΓαλλίαΒέλγιοΕυρώπη