Κόσμος|02.11.2020 21:02

Εκλογές ΗΠΑ - Ανάλυση Ιγνατίου: Η Ουάσιγκτον σε πολιορκία

Μιχάλης Ιγνατίου

Ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα της κάλπης στις ΗΠΑ, η Αμερική είναι πολωμένη και διχασμένη, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο Τραμπ έχει στείλει δικηγόρους σε πολλές Πολιτείες. Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών εξελίξεων και καταστάσεων. Με όποιον και αν έχουμε μιλήσει το βασικό ερώτημα είναι εάν ζήσουμε στιγμές 2000 και αν τελικά αποφασίσουν τα Δικαστήρια και γι αυτές τις εκλογές. Εάν κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ίσως και χειρότερη. Κατά τη γνώμη μου θα είναι χειρότερη και θα δούμε να υλοποιείται η τάση προς τον αυταρχισμό. Και αυτό διότι θα ξηλώσει τους πάντες και τα πάντα ξεκινώντας από τις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα έγινε και η σχετική διαρροή. Στην Ουάσιγκτον, που βρίσκεται σε πολιορκία αυτές τις ώρες, γίνονται διαρροές και μετά αυτές γίνονται πολιτική. Όσοι αντιστάθηκαν στον Τραμπ εδώ και τέσσερα χρόνια θα εξαφανιστούν από την κυβέρνηση».

«Εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν τότε η Αμερική θα επανέλθει στην κανονικότητα αν και για κάτι τέτοιο χρειάζεται αρκετός χρόνος και απαιτείται μεγάλη προσοχή διότι έχει αναπτυχθεί ένας επικίνδυνος εθνικισμός. Φοβάμαι ότι αυτός ο εθνικισμός ήρθε για να μείνει καθώς, εάν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, έχει αποφασίσει να προωθήσει τον γιο του για τη δημιουργία ενός νέου πατριωτικού κινήματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Τραμπ αποδεχθεί το αποτέλεσμα σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν», συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

«Η Ουάσιγκτον είναι πόλη σε πολιορκία και δεν έχω δει κάτι τέτοιο σε αυτή την έκταση. Είναι καθολική εντολή να κλείσουν τα πάντα και ιδιαίτερα αύριο που είναι η μέρα της ψηφοφορίας. Ίσως αυτό συμβεί και την Τετάρτη», πρόσθεσε.

«Μελετώντας κανείς τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για δηλώσεις με ισχυρό περιεχόμενο. Ήδη μιλάει για νοθεία και παρατυπίες. Θεωρώ ότι όλο αυτό το διάστημα οργανώνει την άμυνα για τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η άμυνά του είναι να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μας είπε ότι στο τέλος θα υποχωρήσει. Όμως ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει στείλει στις επίμαχες πολιτείες τους καλύτερους δικηγόρους για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Όμως είχε διαρρεύσει και κάτι άλλο το οποίο έσπευσε να το διορθώσει χθες τα μεσάνυχτα. Είχε αποφασίσει να ανακηρύξει τη νίκη του πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες. Ωστόσο αναγκάστηκε και πήγε στους δημοσιογράφους για να τους πει ότι δεν θα το κάνει και ότι πρόκειται για ψέμα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αύριο βράδυ όλοι θα πρέπει να παρακολουθούμε τον λογαριασμό του στο Twitter, διότι την ανακοίνωση θα την κάνει εκεί», επεσήμανε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον.

«Πληροφορηθήκαμε ότι στενοί συνεργάτες του Τραμπ όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αντιδρούν με σφοδρότητα έστω και στην ελάχιστη πιθανότητα να μην παραδοθεί η εξουσία εάν κερδίσει ο Μπάιντεν. Πόσω δε μάλλον εάν πρόκειται για μια καθαρή νίκη. Μόνο ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Παράληλλα είναι "τρελό" να προσβάλλει το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν την Πενσυλβάνια στον Μπάιντεν και βλέπω ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος απάντησε λέγοντας ότι "ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κλέψει αυτές τις εκλογές. Όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον είναι η απόλυτη πόλωση», κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμπ