Κόσμος|03.11.2020 01:47

Βιέννη - βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος πυροβολεί εν ψυχρώ

Newsroom

Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης και μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Η επίθεση άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες, ενώ η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που φέρεται να έγινε από πολλούς δράστες. Σε βίντεο - ντοκουμέντο διακρίνεται ένας από τους δράστες της επίθεσης να πυροβολεί

Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung η επίθεση ξεκίνησε σε συναγωγή, ενώ σύμφωνα με τον Florian Klenk, αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, ο οποίος επικαλείται το ΥΠΕΣ, οι τραυματίες είναι πολλοί.  

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί στη Βιέννη

Οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους. Σε βίντεο που μετέδωσε το Open TV διακρίνεται ένας από τους δράστες την ώρα που πυροβολεί. Προσοχή: Σκληρές εικόνες!

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς σε συναγωγή, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι υπάρχουν 7 νεκροί, χωρίς να διευκρινίζεται εάν μεταξύ αυτών είναι και δράστες της επίθεσης. 

T
 

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από δημόσιους χώρους

Με tweet η αστυνομία ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας από την ανταλλαγή πυρών. «Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης - υπάρχουν τραυματίες - ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ενδέχεται να υπάρχουν συνεργοί του δράστη που παραμένουν ασύλληπτοι. Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο. Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Έλεγχοι της αστυνομίας στη Βιέννη (Photo/Ronald Zak)

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Μήνυμα από Μακρόν σε γαλλικά και γερμανικά

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα», αναφέρει σε μήνυμά του ο Γάλλος Πρόεδρος.

T
T

πυροβολισμόςΒιέννηβίντεο ντοκουμέντοτρομοκρατική επίθεση