Κόσμος|31.12.2018 11:40

Η υποδοχή του νέου έτους μέσα από ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο

Newsroom

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες καθώς οι εορτασμοί ποικίλουν ανάλογα με τους πολιτισμούς.

Για παράδειγμα η υποδοχή της νέας χρονιάς στο Περού θα γίνει με εικονικές μάχες στους δρόμους, ενώ στην Εσθονία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα φάνε επτά γεύματα. Όπως λέει το έθιμο με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεται η καλή τύχη για όλο τον χρόνο. Εντωμεταξύ στις Φιλιππίνες η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει με τους ντόπιους να φορούν πουά ρούχα, ενώ στη Λευκορωσία η υποδοχή θα γίνει με το τάισμα ενός κόκκορα.

Στην Ουαλία λίγο πριν τη νέα χρονιά το έθιμο λέει πως πρέπει να αφήσεις ανοιχτή μία βοηθητική πόρτα του σπιτιού και όταν γίνει η αλλαγή του χρόνου πρέπει να κλειδωθεί. Έτσι ο παλιός χρόνος περνάει στην ιστορία. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν την κύρια είσοδο του σπιτιού για να γίνει η υποδοχή της νέας χρονιάς. 

Ακόμη η Κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σχεδόν για ένα μήνα. Είναι γνωστή ως Yuan Tan και διαρκεί από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά τους οι Ινδοί θα συμμετάσχουν στο Diwalli, μια γιορτή λάμψης και φωτός.

Στη Δανία το έθιμο λέει ότι οι Δανοί ανήμερα της χρονιάς επιλέγουν ένα σπίτι της γειτονιάς τους. Πηγαίνουν εκεί και σπάνε ένα πιάτο. Το σπίτι που θα προτιμηθεί περισσότερο, θεωρείται ότι οι ένοικοί του θα έχουν και τη μεγαλύτερη τύχη.

Στη Ρουμανία κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, όπου οι συμμετέχοντες φορούν μάσκες ενώ υπάρχουν ειδικές τελετές αφιερωμένες στον θάνατο. Στο Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία η υποδοχή του νέου έτους γίνεται με τους πολίτες να φορούν χρωματιστά εσώρουχα. Στο Εκουαδόρ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς καίνε σκιάχτρα και φωτογραφίες. 

Παράλληλα σε αρκετές πόλεις της Χιλής η υποδοχή του νέου έτους γίνεται σε νεκροταφεία.  

ΠρωτοχρονιάΒραζιλίαΦιλιπίννεςΠερούΕσθονία