Κόσμος|03.11.2020 23:49

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιον θα ψήφιζαν οι Βρυξέλλες για επόμενο πρόεδρο

Μαρία Ψαρά

Αν οι Βρυξέλλες ψήφιζαν στις αμερικανικές εκλογές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιον θα υποστήριζαν. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις ΕΕ -ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο από ποτέ και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε 4 μέτωπα με την Ευρώπη, όλα σε τομείς που «καίνε» τις Βρυξέλλες.

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, μια πολιτική που είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη.
  2. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Αμερική δεν στηρίζει πια την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Αλλά και σε άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για την Τουρκία για παράδειγμα, οι θέσεις ΕΕ -ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία.
  3. ΕΜΠΟΡΙΟ: Ο Τραμπ επέβαλλε δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά. Και για πρώτη φορά, οι 2 πλευρές του Ατλαντικού δεν συμφωνούν σε κοινή εμπορική πολιτική.
  4. ΑΜΥΝΑ: Ο Τραμπ υποτίμησε τη συμβολή των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ και τους επέπληξε για τις μειωμένες αμυντικές δαπάνες.

Γενικά, ο Τραμπ έχει επιδείξει αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, χαίρεται και δεν το κρύβει για το Μπρέξιτ και έχει απειλήσει την Κομισιόν που θέλει να φορολογήσει τους κολοσσούς του διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έχει κάποιους, λίγους οπαδούς μεταξύ των ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η κυρίαρχη άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των διατλαντικών δεσμών.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες λένε ότι ακόμη κι αν εκλεγεί τελικά ο Μπάιντεν, θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επαναφέρει κανείς το χάος που δημιούργησε ο νυν Πρόεδρος.

Βρυξέλλεςεκλογές ΗΠΑ