Κόσμος|01.01.2019 12:26

Ζητούν παράταση για το Βrexit

Newsroom

Λιγότεροι από τρεις µήνες έχουν αποµείνει για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και µε υπουργούς να µιλούν πλέον για 50-50 πιθανότητα να συµβεί πράγµατι το Brexit, τα βρετανικά κόµµατα προετοιµάζονται να ζητήσουν παράταση της προθεσµίας για το «διαζύγιο» µε την Ενωση. Ο υπουργός ∆ιεθνούς Εµπορίου και «Brexiteer» εκτίµησε ότι αν η συµφωνία καταψηφιστεί στη Βουλή, οι πιθανότητες για υλοποίηση του Brexit είναι 50%. Η καταψήφισή της «θα διέλυε τον δεσµό εµπιστοσύνης ανάµεσα στο εκλογικό σώµα και το Κοινοβούλιο» σχολίασε.

Η συµφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι µε τις Βρυξέλλες αναµένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο σε περίπου δύο εβδοµάδες και, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, δεν θα πάρει το «πράσινο φως».

Διακοµµατικές συνοµιλίες

Εν τω µεταξύ, χθεσινό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Observer» αποκάλυψε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διακοµµατικές συνοµιλίες για καθυστέρηση του Brexit (η αποχώρηση από την ΕΕ είναι προγραµµατισµένη για το βράδυ της 29ης Μαρτίου) σε περίπτωση που η συµφωνία της Μέι καταψηφιστεί. «∆εν το λένε (οι υπουργοί) δηµόσια, αλλά γίνονται συζητήσεις και η επιλογή της παράτασης πρέπει να εξεταστεί τώρα λεπτοµερώς» ανέφερε υψηλόβαθµο στέλεχος των Τόρις στην εφηµερίδα. Εξάλλου οι προετοιµασίες για µια έξοδο χωρίς συµφωνία έχουν ενταθεί µέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και περιλαµβάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως το να βρίσκονται σε ετοιµότητα χιλιάδες στρατιώτες.

Πάντως ο πρόεδρος της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εµποδίσει τη Βρετανία να αποχωρήσει. Μιλώντας στην κυριακάτικη «Welt», ανέφερε ότι το µόνο που θέλουν οι Βρυξέλλες είναι σαφήνεια για τις µελλοντικές σχέσεις µε τη Βρετανία και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να µας πει τι είναι αυτό που θέλει». 

Βrexit