Κόσμος|06.11.2020 15:36

Τσαβούσογλου: Αμφίρροπες ακόμη οι εκλογές στις ΗΠΑ – Έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους

Μαρία Ζαχαράκη

Την ετοιμότητα της Άγκυρας να συνεργαστεί με όποιον αναδείξει η κάλπη στις ΗΠΑ, ακόμη και με τον Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Αττάλεια, ήταν αρκετά επιφυλακτικός και προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αποφεύγοντας να σχολιάσει την εκλογική διαδικασία και χαρακτηρίζοντας το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα «αμφίρροπο» ακόμη. 

«Όπως αναμενόταν οι εκλογές (στις ΗΠΑ) αποδεικνύονται αρκετά αμφίρροπες. Είδαμε να επικρατεί ένταση στο εκλογικό περιβάλλον. Αλλά και διχασμός. Εξαιτίας κάποιων γεγονότων πριν, επικράτησε στην κοινωνία ένταση και διχασμός. Και ανησυχούμε για αυτό. Καμία χώρα δεν θέλουμε να είναι έτσι διχασμένη ή τόσο βαθιά διαιρεμένη. Δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερα, γιατί πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αμερικής.

Από την άλλη, λίγες πολιτείες έμειναν που δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι. Η καταμέτρηση από τη μία των επιστολικών ψήφων και από την άλλη των ηλεκτρονικών συνεχίζεται.  Φαίνεται ότι θα πάρει 1-2 ημέρες ακόμη. Ελπίζουμε η διαδικασία της καταμέτρησης να γίνεται με τρόπο δημοκρατικό και διαφανή. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από τα μέρη, να δούμε πώς θα ξεκαθαρίσει. Όλοι, και κυρίως οι Αμερικανοί πολιτικοί, αλλά κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στις ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι με όλες τις κυβερνήσεις υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, ακόμη και με την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, η ειλικρινής φιλία μεταξύ Ερντογάν με τον Τραμπ κατάφερε αρκετά δύσκολα ζητήματα να προσπεραστούν, ακόμη και το θέμα των S-400 και F-35.

«Ως Τουρκία, όχι μόνο κατά τη δική μας περίοδο της διακυβέρνησης, όχι μόνο κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στο παρελθόν συνεργαστήκαμε με διαφορετικές κυβερνήσεις. Συνεργαστήκαμε και με ρεπουμπλικανικές και με δημοκρατικές κυβερνήσεις. Και τις σχέσεις μας τις βλέπουμε πάνω από κόμματα, πάνω από πολιτικές. Στην πράξη γινόταν πάντα έτσι; Όχι, δεν γινόταν.  Ζήσαμε διάφορα σκαμπανεβάσματα τόσο με ρεπουμπλικανικές όσο και με δημοκρατικές κυβερνήσεις. Κι ο επικεφαλής της παρούσας κυβέρνησης -πριν έρθει στην εξουσία αλλά και άλλα άτομα που είναι στην εξουσία, πριν από τις εκλογές και μάλιστα κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, είχαμε δει να εκτοξεύουν βαριές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση επί 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς, προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε. Δεν τα καταφέρναμε πάντα, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, υπήρξε ένταση.

Επομένως, όποιος και να εκλεγεί, ως Τουρκία η προσέγγισή μας απέναντι στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι η ίδια. Όποιος και να εκλεγεί. Αναφέρομαι στην επόμενη κυβέρνηση.

Όπως βλέπαμε την κάθε κυβέρνηση πριν, το ίδιο θα την αντιμετωπίσουμε και τώρα. Πάντα υπάρχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η ειλικρινής φιλία μεταξύ του προέδρου μας με τον Τραμπ ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές αποδείχτηκε ωφέλιμη. Ζήσαμε και πολλές δύσκολες μέρες. Τα γνωρίζετε όλα, να μην τα αναφέρω ένα- ένα, κυρίως στο θέμα των S-400 και F-35. Το θέμα της οργάνωσης FETÖ, ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ούτε και από αυτήν την κυβέρνηση είδαμε κάποιο αποτέλεσμα.

Θέλουμε να προβούμε σε ειλικρινά βήματα για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων. Φυσικά, θα θέλαμε να δούμε η αμερικανική κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στα ειλικρινά αυτά βήματα».

Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαβρώνονται

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε για άλλη μια φορά και στο θέμα της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη Γαλλία για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της λογοκρισίας σατιρικών περιοδικών.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους διάκριση και ρατσισμό. Όλα αυτά τα θεωρούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τάσεις όπως ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία που είναι σε έξαρση στην Ευρώπη διαβρώνουν τις αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ», σημείωσε προσθέτοντας πως όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύει.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν πρωτοποριακή για την αλλαγή και την ανάπτυξη πολλών χωρών της περιοχής, ιδίως την δεκαετία του ’90 και τις αρχές της νέας χιλιετίας και η Τουρκία ως μια χώρα που έχει υλοποιήσει την ολοκλήρωση με την ΕΕ σε πολλούς τομείς, επιθυμεί η Ένωση να είναι επιτυχής στην κατεύθυνση των ιδεωδών ίδρυσης της, να είναι ενοποιητική και όχι να προκρίνει τις διακρίσεις.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑ