Κόσμος|07.11.2020 19:28

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν νέος Πρόεδρος στην Αμερική

Newsroom

Τέλος στο θρίλερ των αμερικανικών εκλογών. Ο Τζο Μπάιντεν είναι 46ος Πρόεδρος της Αμερικής, ξεπερνώντας τους 270 εκλέκτορες, όπως αναφέρουν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ντόλαντ Τραμπ αντίθετα, σύμφωνα πάλι με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, έμεινε στους 214 εκλέκτορες.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα και με το ινστιτούτο Edison Research.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη. Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  Καμάλα Χάρις έγινε και επίσημα η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μπάιντεν: Η πρώτη του δήλωση

«Αμερική, είναι τιμή μου που με επέλεξες να ηγηθώ της μεγάλης αυτής χώρας. Το έργο που θα έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι το εξής: «θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψήφισαν είτε όχι». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του Τζο Μπάιντεν, μέσω twitter, μετά την εκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

T

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία. Είναι μάλιστα ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992. Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα θα είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Δείτε τι μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου για το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

 Μήνυμα Μητσοτάκη για τη νίκη του Μπάιντεν

Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω twitter έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. «Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένα αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις των χωρών μας θα γίνουν ακόμα πιο δυνατές» έγραψε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

T

Οι αντιδράσεις των αμερικανικών ΜΜΕ

T
T
T
T
T

Τζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπαποτελέσματα