Κόσμος|07.11.2020 21:44

Εκλογές ΗΠΑ: Νικητής ο Μπάιντεν, δεν αποδέχεται την ήττα ο Τραμπ - Χιλιάδες στους δρόμους

Newsroom

Οι εκλογές στις ΗΠΑ ανέδειξαν ως 46ο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, o οποίος μέχρι στιγμής μετρά 279 εκλέκτορες (με όριο 270), έναντι των 213 που κατάφερε να συγκεντρώσει ο αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την ξεκάθαρα ήττα του, ο Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει ήσυχα και με αξιοπρέπεια, γνωστοποιώντας ήδη ότι θα προσβάλει τα αποτελέσματα. 

Η νίκη του Μπάιντεν κατέστη δυνατή μόλις ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου και μαζί τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δηλαδή πάνω από τους 270 που χρειαζόταν για να αναδειχθεί νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. 

New York Times

«Νιώθω τιμή  και ταπεινότητα - Καιρός να ενωθεί η Αμερική» 

Στις πρώτες δηλώσεις του, μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών που τον ανέδειξαν σε 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter. «Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο «εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ», τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.

Τραμπ: Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει». 

Γράφει Ιστορία η Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα, ασιατικής καταγωγής, που θα βρεθεί στην Αντιπροεδρία των ΗΠΑ, κάτι που από μόνο του περνά ένα ισχυρό μήνυμα, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό που εξέθρεψε την προηγούμενη τετραετία ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πρέπει να εκλέξουμε έναν πρόεδρο (…) που θα μας ενώσει - μαύρους, λευκούς, Λατινοαμερικάνους, Ασιάτες, αυτόχθονες - ώστε να πετύχουμε το μέλλον που επιθυμούμε από κοινού. Πρέπει να εκλέξουμε τον Τζο Μπάιντεν», είχε πει στην ομιλία της, την ημέρα που αποδέχθηκε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Έτσι κι έγινε.  

Περισσότερα για την πορεία της Χάρις, εδώ.

Χιλιάδες στους δρόμους για τη νίκη του Μπάιντεν

Χιλιάδες Αμερικανοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας και κορνάροντας, λεπτά μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ουάσιγκτον, το πλήθος κατευθύνθηκε προς τον Λευκό Οίκο και τον δρόμο Black Lives Matter Plaza. Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αποτελεί προπύργιο των Δημοκρατικών. Χιλιάδες υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, φορώντας όλοι τους μάσκα, κρατούσαν με υπερηφάνεια πανό με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

Copyright: AP Images
Copyright: AP Images

«Νιώθω πληρότητα, είμαι απίστευτα χαρούμενη και υπερήφανη που πηγαίνουμε σε διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε η Έιμι Μπέργκερ, ηλικίας 40 ετών, που βγήκε μαζί με τον γιο της για να πανηγυρίσουν. Στη Νέα Υόρκη, το σκηνικό ήταν το ίδιο: κλάξον και πανηγυρισμοί. Η Κάθριν Γκρίφιν, 47 ετών, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης. «Είμαι χαρούμενη που ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από τις ζωές μας, ελπίζουμε για πάντα, αν και ποτέ δεν ξέρεις», είπε, ζητώντας «λίγη κανονικότητα στις ζωές μας».

Εορτασμοί έχουν ξεσπάσει, επίσης, στο προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπως και στη Φιλαδέλφεια ή και την Ατλάντα.

ΗΠΑΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ