Κόσμος|08.11.2020 15:09

Εκλογές ΗΠΑ - Πρώτη αντίδραση Άγκυρας: Η συνεργασία μας με ΗΠΑ θα συνεχιστεί και με Μπάιντεν

Μαρία Ζαχαράκη

Ουδέτερη και συγκρατημένη η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

«Σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά και κάθε κανάλι επικοινωνίας που έχει συσταθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο θεσμών, όλα αυτά τα κανάλια επικοινωνίας είναι πάντοτε ανοιχτά εξάλλου και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Θα υπάρξει, βέβαια, και μία μεταβατική περίοδος», είπε, φροντίζοντας παράλληλα να… υπενθυμίσει ότι από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, οπότε αντιπρόεδρος ήταν ο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ φυγαδεύουν τον λεγόμενο «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ωστόσο οι προσπάθειες της Άγκυρας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν θα συνεχιστούν. 

«Ζήσαμε μία απόπειρα πραξικοπήματος. Το άτομο που είναι πίσω από αυτή βρίσκεται στην Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το αίτημα έκδοσής του. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχιστεί και με αυτήν την κυβέρνηση. Θα εντείνουμε την πίεσή μας. Ελπίζουμε η Αμερική να προτιμήσει τη συνεργασία της με κράτη κι όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις», διαμήνυσε προς τον Τζο Μπάιντεν.

«Όταν γίνονται εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, δεν αλλάζει κάτι για εμάς, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και τη δική της εξωτερική πολιτική. Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και των πολιτών μας. Πράγματι, παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Οι εκλογές έγιναν την Τρίτη και η ανακοίνωση της εκλογής έγινε χθες τη νύχτα. Δεν αλλάζει τίποτα για την Τουρκία από αυτήν την άποψη».

Ακόμη «συγχαρητήρια» τοποθέτηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πάντως δεν υπάρχει, ούτε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νωρίτερα σήμερα στη Νικομήδεια. Την ώρα μόνο που χθες το βράδυ ανακοινωνόταν η επίσημη εκλογή του Τζο Μπάιντεν και όλοι οι ηγέτες της Δύσης έστελναν συγχαρητήρια στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και ενθουσιασμούς υποδέχτηκε σήμερα αντίστοιχα ο τουρκικός Τύπος, συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος, την εκλογή του - μη αρεστού στην Άγκυρα - Μπάιντεν, λόγω των αντιτουρκικών θέσεών του.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων σήμερα, οι τίτλοι των οποίων είναι αξιοπρόσεκτα «ουδέτεροι», σε αντίθεση με το… πικνίκ που ανήγγειλε ο Ερντογάν με τον Μπαχτσελί στα Κατεχόμενα της Κύπρου και συγκεκριμένα στην κλειστή Αμμόχωστο στις 15 Νοεμβρίου, και που κατέχει υψηλή προβολή στον κυριακάτικο Τύπο.

Φουάτ ΟκτάιΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦετουλάχ Γκιουλένεκλογές ΗΠΑΤζο Μπάιντεν