Κόσμος|10.11.2020 00:18

Ο Λουτφί Ελβάν, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Τον Λουτφί Ελβάν διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις φήμες να κάνουν λόγο για ανασχηματισμό την Τετάρτη. O διορισμός του νέου τσάρου της τουρκικής οικονομίας έγινε με προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Τουρκίας).

Ποιος είναι ο Λουτφί Ελβάν

Ο Λουτφί Ελβάν γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1962 στη Γερμανικόπολη της επαρχίας Καραμάν (ανατ. Μεσόγειος). Αφού τελείωσε το σχολείο στο Ικόνιο, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, στο τμήμα Μεταλλευμάτων. Στη συνέχεια έκανε το πρώτο του μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο Leeds στην Αγγλία και το δεύτερο πάνω στην Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Delaware στις ΗΠΑ.

Ο Λουτφί Ελβάν εργάστηκε ως μηχανικός στην Ομάδα Έρευνας Επιχειρήσεων στην εταιρεία Etibank το 1987, πρωτοστατώντας στη διάδοση νέων εφαρμογών εξόρυξης με τη βοήθεια υπολογιστών.

Εντάχθηκε στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και  το 2007 εξελέγη βουλευτής.

Διετέλεσε σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Λουτφί Ελβάν επανεξελέγη στις εκλογές του 2011 και αυτή τη φορά ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού. Όταν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εκλέχτηκε δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης το 2014, διορίστηκε στο υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

Στην κυβέρνηση που συστήθηκε υπό τον Μπιναλί Γιλντιρίμ το 2016,  μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Λουτφί Ελβάν είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία