Κόσμος|11.11.2020 14:48

Εκλογές ΗΠΑ: Η εμμονή Τραμπ με την επιστολική ψήφο θα του γυρίσει «μπούμερανγκ»

Γιάννης Χαραμίδης

Η πρακτική του Ντόναλντ Τραμπ να «κυνηγήσει» την επιστολική ψήφο με κάθε μέσο φαίνεται πως θα του γυρίσει τελικά «μπούμερανγκ»...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά μέσα την Τετάρτη να βάλουν στο στόχαστρο την επιστολική ψήφο. Το επιτελείο του φέρεται να τον είχε ενημερώσει πως οι δημοκρατικοί συσπειρώνονται κατά χιλιάδες στην χώρα και ψηφίζουν μαζικά ειδικά σε πολιτείες κλειδιά. Με φωτογραφικές αποφάσεις το  υπουργείο εσωτερικών των ΗΠΑ αρχικά «πάγωσε» κάθε πρόσληψη στις ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας ενώ δόθηκαν και εντολές να απομακρυνθούν εκατοντάδες γραμματοκιβώτια από πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και η Τζώρτζια.

Την Τετάρτη η ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως χιλιάδες ψήφοι έχουν φτάσει στα κεντρικά πολιτειών και είναι αδύνατο να καταμετρηθούν. Αναλυτικότερα χιλιάδες επιστολικές ψήφοι έχουν φτάσει στις Πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και της Αριζόνα στις οποίες η σφραγίδα των ταχυδρομείων δείχνει πως έχουν σταλεί νόμιμα πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αλλά πλέον είναι αδύνατο να καταμετρηθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με τις πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά να τους στερούν την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους. Αναλυτής του CNN τόνισε πως ο όγκος των ψήφων είναι αδύνατο να επηρεάσει το αποτέλεσμα αλλά συνιστά συνταγματική εκτροπή το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσουν οι αποστολείς των επιστολών.

Υπάρχει μάλιστα ως «ψίθυρος» από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν πως σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ «τραβήξει» κι άλλο την υπόθεση με την επανακαταμέτρηση θα υποβάλλουν μήνυση για παρακώληση της ψηφοφορίας.

Ντόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑεπιστολική ψήφοςΤζο Μπάιντεν