Κόσμος|11.11.2020 22:08

Iσχυρή ανάκαμψη προβλέπουν Goldman Sachs και JP Morgan για Ευρώπη - ΗΠΑ

Newsroom

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της Goldman Sachs για τον S&P 500, ο οποίος έως το τέλος του 2020 δεν αποκλείεται να αναρριχηθεί στις 3.700 μονάδες, δηλαδή να καταγράψει άνοδο της τάξης του 4% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα (3.545 μονάδες). Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το CNBC, οι μετοχές επιδίδονται παγκοσμίως σε ένα θεαματικό ράλι μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε κλινική τους μελέτη, με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, να χαιρετίζει την εξέλιξη ως μία «σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Σημαντικό για τις προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jan Hatzius και την ομάδα του, θα είναι το νέο κύμα μολύνσεων που σαρώνουν Ευρώπη και ΗΠΑ, με ορισμένες σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες να επιστρέφουν σε lockdown.

«Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται στις δυσκολίες που μπορεί να έχει σε επίπεδο πολιτικής η προεδρία Μπάιντεν, το εμβόλιο είναι o σημαντικότερος καθοριστικός παράγοντας για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και του χρηματιστηρίου το 2021», εξηγεί η Goldman Sachs. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, «βλέπει» τον S&P 500 να πιάνει τις 4.300 μονάδες στο τέλος του 2021, με άλμα 21% από τα επίπεδα κλεισίματος της Τρίτης.

Ισχυρή ανάκαμψη κερδών το 2021 περιμένει η Goldman Sachs και στην Ευρώπη, καθώς θα χαλαρώνουν τα lockdown και ο κόσμος θα αρχίσει να εμβολιάζεται. Έτσι, αυξάνει τον στόχο δωδεκαμήνου για τον δείκτη STOXX 600 στις 430 μονάδες, που σημαίνει ότι προβλέπει άνοδο 11% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα θετικά στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer, ενισχύονται σημαντικά οι μετοχές αξίας. Η Goldman Sachs αύξησε και τον στόχο δωδεκαμήνου για τον λονδρέζικο FTSE 100, ο οποίος, όπως και οι άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς περιλαμβάνει πολλές μετοχές αξίας, στις 7.200 μονάδες, δίνοντας περιθώριο ανόδου 13% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Αισιόδοξη και η JP Morgan

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Goldman Sachs, η οποία αναμένει ανάκαμψη στις αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η JP Morgan, η οποία «βλέπει» τον S&P 500 να διαπερνά το όριο των 3.600 μονάδων έως τα τέλη του 2020 και να κλείνει κοντά στις 4.500 μονάδες έως τα τέλη του 2021.  «Οι μετοχές λαμβάνουν ένα από τα καλύτερα στηρίγματα για μια βιώσιμη άνοδο τα επόμενα χρόνια. Μετά από μια μακρά περίοδο αυξημένων κινδύνων (εμπορικός πόλεμος, πανδημία, αμερικανικές εκλογές), οι προοπτικές είναι σημαντικά θετικές» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. 

Τζο ΜπάιντενGoldman SachsPFIZER