Κόσμος|11.11.2020 19:08

Η Airbus ποντάρει στο μικρό A220 για τη μετά τον κορονοϊό εποχή

Newsroom

Μικρό αλλά θαυματουργό. Αυτή θα μπορούσε να είναι πλέον η περιγραφή του A220, του μικρότερου αεροσκάφους στο στόλο της Airbus, που θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αεροπορικής αγοράς στην μετά Covid εποχή, όπου η μείωση του κόστους θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας για τις πληγείσες από την πανδημία αεροπορικές εταιρείες.

Η Airbus εκτιμά ότι το Α220 είναι σε θέση να καλύψει με αξιώσεις τις ανάγκες της νέας εποχής, εξασφαλίζοντας χαμηλό λειτουργικό κόστος και μία ευέλικτη λύση τόσο για κοντινές όσο και για μακρινές αποστάσεις με χαμηλή ζήτηση, όπως δηλώνει στο Bloomberg o Aντόνιο Ντα Κόστα, υπεύθυνος του τμήματος μονοκινητηρίων αεροσκαφών της Airbus.

Παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές και το A220 δεν έμεινε ανεπηρέαστο από το τεράστιο πλήγμα που επέφερε η πανδημία στις αερομεταφορές. Πρόσφατα, η Air Canada αναγκάστηκε να ακυρώσει τις παραγγελίες 12 αεροσκαφών αυτού του τύπου λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, σχεδόν το 100% του εν ενεργεία στόλου των A220 βρίσκεται υπό επισκευή, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους συνέχισε να ταξιδεύει ανελλιπώς στους αιθέρες όλους αυτούς τους μήνες, ακριβώς επειδή αποδείχτηκε ως μια αξιόπιστη οικονομική λύση για τις αεροπορικές εταιρείες εν μέσω καραντίνας και lockdown.

Αξιόπιστη και οικονομική λύση

Στον αντίποδα, υπάρχουν και τα καλά νέα για το χωρητικότητας 100 θέσεων αεροσκάφος της Airbus. H λετονική Air Baltic, η πρώτη αεροπορική εταιρεία που το ενέταξε στο δυναμικό της το 2016, ανακοίνωσε ότι όλος ο στόλος της θα αντικατασταθεί με αεροσκάφη τύπου A220, ακριβώς επειδή κατάφερε να ανταπεξέλθει με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις της τρέχουσας περιόδου.

Βλέποντας τη δυναμική που αποκτά το συγκεκριμένο αεροσκάφος, η Airbus σχεδιάζει να το αναβαθμίσει δημιουργώντας δύο εναλλακτικά μοντέλα χωρητικότητας 120 και 150 θέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η μειωμένη ζήτηση των τελευταίων μηνών σε κομβικά δρομολόγια που καλύπτει το A220, όπως το Γενεύη-Λονδίνο (μέσω Lufthansa) και Νέα Υόρκη-Βοστώνη (μέσω Delta Air Lines), θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα, ευνοώντας σημαντικά τις παραγγελίες του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημά του έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να καλύψει ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με ασφάλεια και αξιοπιστία, την ώρα που τα μεγαλύτερα μοντέλα που τις κάλυπταν καθίστανται ασύμφορα λόγω περιορισμένης ζήτησης.

AirbusCOVID-19αεροπορικές πτήσειςαεροπορικές εταιρίεςΚορονοϊός