Κόσμος|12.11.2020 14:17

Τουρκία: Φουντώνουν τα κουτσομπολιά για την περιουσία του γαμπρού του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Δεν έχουν τέλος τα «κουτσομπολιά» για το γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, μετά την παραίτησή του την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) «κουτσομπολεύουν» τον τεράστιο πλούτο που έχει συγκεντρώσει ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ, καθώς σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου διαθέτει μία περιουσία περίπου 1,8 δισ. δολαρίων, τα οποία έχει καταθέσει σε τράπεζα στη Σιγκαπούρη ή στη Μαλαισία.

Σύμφωνα τα κουτσομπολιά, ο Αλμπαϋράκ κέρδισε αυτό το ποσό από συναλλαγές που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, το γαμπρό του Τραμπ, και τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ, τον γαμπρό του πρώην Τούρκου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Αϊντίν Ντογάν. Οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αφορούν εμπόριο και πετρέλαιο.

Φημολογείται επίσης ότι ο Αλμπαϋράκ ετοιμάζεται να θέσει ακόμη και υποψηφιότητα για την προεδρία στις επόμενες εκλογές έναντι του πεθερού του, κατά του οποίου ασκείται επίσης κριτική ότι μετά την αποπομπή του γαμπρού του αυτο-προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες ως σωτήρας της τουρκικής οικονομίας μετά από δύο χρόνια αποτυχίας. Τον μόνο σύμμαχο που φαίνεται να έχει ο γιος Αλμπαϋράκ, πάντως, είναι ο πατέρας του Σαντίκ, τον οποίο φήμες θέλουν να διαγράφηκε από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ως αντίδραση στον συμπέθερο Ερντογάν.

Σύμφωνα, πάντως, με πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ο νέος που διορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, Νατζί Αγμπάλ, έλαβε την άδεια από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η πρακτική της λήψης «άδειας» από τον Τούρκο πρόεδρο και πάλι, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στη φήμη της κεντρικής τράπεζας και στους επενδυτές, που εξήγγειλε χθες ότι θέλει να προσεγγίσει ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜπεράτ ΑλμπαϋράκΤουρκία