Κόσμος|13.11.2020 18:18

Εκλογές ΗΠΑ: Τα συγχαρητήρια Ερντογάν στον Μπάιντεν άλλαξαν το πρόγραμμα του Πομπέο

Μαρία Ζαχαράκη

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να μην πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και να συναντήσει μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να… ιντριγκάρει τον τουρκικό τύπο και να προβαίνει σε σενάρια και εικασίες για τη στάση των ΗΠΑ.

Μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα για την «κρίση» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και την διπλωματικά «άκομψη» συμπεριφορά του Πομπέο, σήμερα  άρθρο στη «Μιλιέτ» με τίτλο «Τα συγχαρητήρια στον Μπάιντεν άλλαξαν το πρόγραμμα», αναφέρει πως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της εφημερίδας, αρχικά σχεδιάζονταν να υποδεχθεί τον Πομπέο ο ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, η επιστολή που απέστειλε στις 10 Νοεμβρίου ο Ερντογάν στον Μπάιντεν αποκαλώντας τον «Εκλεγμένε κ. Πρόεδρε» δημιούργησε κρίση στον στενό κύκλο του Τραμπ και για το λόγο αυτό άλλαξε το πρόγραμμα του Πομπέο στην Τουρκία.

Για ποιο λόγο δημιούργησε αντιπαράθεση η επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία;

Σύμφωνα πάντως με την τουρκική υπηρεσία του BBC, παρότι το πρόγραμμα Πομπέο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ανακοινωθεί, «συνεχίζονται οι ενέργειες των μερών προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου ζήτησε να προσθέσει ο Πομπέο στην επίσκεψη του και την Άγκυρα, ωστόσο η αμερικανική πλευρά –αναφέροντας ως λόγο το βεβαρημένο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ- επέμεινε σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τσαβούσογλου δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση αυτή, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα Πομπέο για την Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο, στην περίπτωση που διασαφηνισθεί ότι θα γίνουν τελικά επαφές με Ερντογάν και Τσαβούσογλου, θα υπάρξει νέα σχετική ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει στη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σημειώσει για μια ακόμη φορά την αντίδραση της Ουάσιγκτον σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στο θέμα αυτό, τόσο ο ίδιος ο Πομπέο όσο και το υπουργείο του, είχαν εκφράσει την αντίθεση τους, σημειώνοντας πως το ιστορικό αυτό μνημείο έπρεπε να παραμείνει μουσείο.

Τουρκίαεκλογές ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜάικ ΠομπέοΤζο Μπάιντεν