Κόσμος|13.11.2020 18:27

Κομισιόν: Mεταφέρει στην Τουρκία τις ανησυχίες της σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα

Μαρία Ψαρά

Ανήσυχη είναι η Κομισιόν για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις ενέργειες στα Βαρώσια, αλλά και τη νέα Navtex του Oruc Reis.

Χθες, η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ συζήτησε τα θέματα αυτά με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κ. Σμιτ τόνισε στον Τούρκο πρέσβη ότι η νέα Navtex για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι «πολύ λυπηρή». «Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια κλιμακωτή πορεία δράσης που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή», τονίζεται σε δήλωση του Πίτερ Στάνο.

«Η Τουρκία θα πρέπει αντ 'αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και να εμπλέκεται καλή τη πίστη με συνεχιζόμενες προσπάθειες για την οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει ο Πίτερ Στάνο.

Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου την 1η Οκτωβρίου, για το στάτους των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). «Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις», τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. «Η ΕΕ προτρέπει τον σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις κυπριακές συνομιλίες που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει. «Δεν είναι η ώρα για μικτά σήματα. Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΤουρκίαOruc ReisΒαρώσιαNAVTEX